Provocarile lumii hipertehnologizate si digitalizate in care traim sunt foarte mari. - Din Cuvant inainte.
Din nefericire, lumea postmoderna nu mai constientizeaza faptul ca informatia consuma atentia, dupa cum argumenta Herbert Simon, laureat al Premiului Nobel.
Printre altele, cartea de fata isi doreste sa contribuie si la „refacerea” atentiei cititorilor sai.
Traim intr-o lume care este „dominata” de ecrane, atat in viata privata, cat si in viata sociala, ecrane caracterizate de o atractivitate irezistibila, care transmit neincetat informatii superficiale si un divertisment continuu.
Volumul abordeaza virtuti precum postul, infranarea, linistea, rugaciunea, meditatia, adunarea in sine, cunoasterea, trezvia, blandetea, rabdarea, tacerea, citirea etc., alaturi de teorii si descoperiri stiintifice legate de atentie, vointa, autocontrol, perseverenta, gandire, memorie, plasticitate, multitasking, divertisment, dependenta, zgomot, somn, dementa si altele.
Ea incadreaza cele trei teze in liniile spiritualitatii rasaritene si ale moralei crestine, care tind spre desavarsirea neincetata a omului in Hristos, prin efort personal si lucrarea virtutilor.
Cartea porneste de la analizarea principiilor morale care stau la baza acestor teme si continua prin studierea catorva dintre cele mai recente cercetari stiintifice din domeniul psihologiei, al stiintelor cognitive si al altor ramuri de cercetare contemporana.
Cercetarea noastra abordeaza trei „teze” fundamentale: Postul informational, ca o forma distincta si mai noua a postului in lumea contemporana, semnificatia si importanta linistii, si efectele tehnologiei si dispozitivelor digitale in viata omului.
Ea isi propune sa faca parte din efortul comun al unor teologi si oameni de stiinta contemporani (amintiti in paginile sale), care au sesizat gravitatea acestor provocari si au cautat sa gaseasca repere morale, spirituale si stiintifice pentru ferirea omului de ele si pentru iesirea din criza in care se gaseste societatea.
Lucrarea de fata doreste sa traga un semnal de alarma cu privire la aceste pericole ale societatii noastre.
Din acest motiv, oamenii ar trebui sa ia masuri clare si obiective in viata personala si in viata familiilor lor.
Cercetari stiintifice recente demonstreaza ca transformarile societatii ne influenteaza pe fiecare, indiferent daca dorim sau nu lucrul acesta si indiferent daca suntem constienti sau nu de aceasta realitate.
Schimbarile sunt atat de rapide, incat cei mai multi nu au timpul necesar sa le observe, sa le perceapa, sa reflecteze asupra lor in liniste si sa le inteleaga consecintele.
Astazi lumea experimenteaza transformari extreme si fara precedent, ca urmare a evolutiei tehnologiei digitale, cu o larga influenta asupra oamenilor si intregii societati.
Ele ating din ce in ce mai mult principiile morale si spirituale ale copiilor, tinerilor si adultilor.
Provocarile lumii hipertehnologizate si digitalizate in care traim sunt foarte mari