„A doua jumatate a secolului al XX-lea a cuprins atat apogeul aventurii istorice a marxismului, cat si Prabusirea sa sub greutatea patologiei incarnarilor sale politice.
A predat apoi la Universitatea McGill din Montreal (Canada), Universitatea Berkeley din California (SUA), Colegiul All Souls din Oxford. 17 iulie 2009, Oxford, Marea Britanie), renumit filosof si istoric al ideilor polonez, a fost profesor de filosofie la Universitatea din Varsovia pana in 1968, cand a parasit tara natala. 23 octombrie 1927, Radom, Polonia; d.
Promitand emanciparea absoluta, demersul marxist a creat noi forme de subjugare, noi ipostaze ale heteronomiei spiritului.“ Leszek Kołakowski (n. [...] O analiza de o asemenea respiratie presupune, desigur, nenumarate nuante si calificari, dar concluzia epilogului celui de‑al treilea volum este necrutatoare: marxismul a fost expresia unei autodeificari a umanitatii si, indiferent de forma pe care a luat‑o, el s‑a dovedit o noua forma de inrobire a individului.
In acelasi timp insa, fidel spiritului deschis al abordarii sale antidogmatice si opuse oricarei interpretari unidimensionale, regretatul filosof polonez analizeaza si alternativele la ortodoxia sovietismului.
In experienta stalinista s‑a implinit, de fapt, ceea ce putem numi triumful nihilist al ecleziologiei si soteriologiei bolsevice.
Al treilea volum al istoriei marxismului datorat lui Leszek Kołakowski prezinta triumful stalinismului ca intrupare absoluta a bisericii universale a comunismului. „A doua jumatate a secolului al XX-lea a cuprins atat apogeul aventurii istorice a marxismului, cat si Prabusirea sa sub greutatea patologiei incarnarilor sale politice