Castigatoarea Premiului Nobel pentru literatură 2013 , canadiana Alice Munro a fost publicată și în România de către editura Litera. Autoare de proză scurtă, Munro creează în fiecare povestire un nucleu pentru un roman pe a cărui acțiune refuză să o dezvolte – “în puține cuvinte poți spune mult mai multe lucruri și cu mult mai mult substrat”, a declarat autoarea în nenumărate rânduri. .
Una dintre cele mai oneste şi mai exigente proze ale timpului nostru.” - The Times „Alice Munro scrie cu o limpezime uimitoare, matematică, şi cu o minunată înţelegere a lucrurilor.” - Telegraph „Un stil deopotrivă calm şi deliberat, fluid, dar bine controlat, puternic, dar plin de compasiune, iată ceea ce dă profunzime privirii ei asupra condiţiei umane.” - The Scotsman Premiul Man Booker International 2009. o capodoperă a ficţiunii contemporane.” - Sunday Times „Cea mai recentă colecţie de proză scurtă a lui Alice Munro îi reafirmă intuiţia pătrunzătoare... „Cu dezvăluirile ei despre vremelnicia şi precaritatea existenţei confortabile de zi cu zi, această carte îţi dă fiori...
Cu o voce narativă unică, Alice Munro se strecoară în labirintul întunecos al sufletului uman, dezvăluind secrete şi încordări interioare indescifrabile din exterior.
Undeva, prin întunericul în care înaintează, ei simt strălucirea intensă a fericirii, fie că este vorba despre fericirea trecută, despre cea care ar fi putut fi sau despre cea care îi aşteaptă.
Eroii celor zece povestiri îndură pierderi, şocuri, dezamăgiri, revelaţii neplăcute despre propriul caracter şi totuşi merg mai departe, pentru că acesta este sensul vieţii.
Valoarea literară a lui Munro a fost de numeroase ori recunoscută - a luat prestigiosul Giller Prize de două ori, în 1998 și în 2004, a câștigat Man Booker Internațional Prize în 2012, iar Nobelul câștigat acum nu face decât să îi incunueze cariera. Un tată aflat în închisoare pentru că şi-a ucis copiii, îi scrie soţiei despre revelaţia de a fi primit vizita lor dintr-o altă dimensiune; o fetiţă îşi ajută angajatorul bolnav de leucemie să scape de avansurile unei femei lipsite de conştiinţă; în adolescenţă, un fiu îşi părăseşte aparent fără motiv familia şi ajunge să trăiască asemenea unui vagabond, dispreţuind valorile societăţii moderne; în secolul al nouăsprezecelea, Sophia Kovalevski, matematician şi scriitor talentat, se luptă cu efectele succes lui asupra relaţiei de cuplu.
Deşi Alice Munro este exclusiv autoare de proză scurtă, totuşi literatura ei atinge profunzimi la care multe dintre romanele contemporane nu ajung; în plus, autoarea observă cu acuitate şi scrie cu substanţă, lucru care o desparte, din nou, de mulţi autori contemporani.
Castigatoarea Premiului Nobel pentru literatură 2013 , canadiana Alice Munro a fost publicată și în România de către editura Litera. Autoare de proză scurtă, Munro creează în fiecare povestire un nucleu pentru un roman pe a cărui acțiune refuză să o dezvolte – “în puține cuvinte poți spune mult mai multe lucruri și cu mult mai mult substrat”, a declarat autoarea în nenumărate rânduri