In elaborarea prezentei monografii se reflecta trei mai paliere de abordare.
Aceasta cu atat mai mult cu cat Codul administrativ al Romaniei, aparut in luna iulie 2019, aduce multe modificari in regimul sau, dupa caz, in statutul juridic al institutiilor, pe care ne-am straduit sa le reflectam in continutul prezentei lucrari..
Mai intai, evolutia istorica a institutiei, pentru a intelege cum s-a manifestat ea in timp, care i-au fost rolul si atributiile si modalitatile prin care a interrelationat cu alte autoritati ale statului in general, si ale administratiei publice, in particular.
In al doilea rand, am aprofundat statutul constitutional si legal actual al prefectului din perspectiva activitatii de practician desfasurata, care ii releva intotdeauna, aspecte pe care analiza pur doctrinara nu le poate deslusi in subtilitatile si profunzimile pe care manifestarea concreta le dezvaluie.
In al treilea rand, am realizat si o analiza a modului in care se manifesta aceasta institutie in alte sisteme de drept, raportandu-ma cu precadere la unele state din Uniunea Europeana.
Suntem constienti, ca nimeni, niciodata, nu reuseste sa acopere in integralitatea lui un fenomen cercetat.
Ca mereu apar alte necunoscute, insa straduinta noastra s-a canalizat spre realizarea unei simbioze intre analiza doctrinara, cea a practicii administrative si cea legislativ-institutionala, pentru a oferi un suport de cunoastere si interes atat pentru teoreticieni, cat si pentru practicienii din sfera dreptului si administratiei publice.
In elaborarea prezentei monografii se reflecta trei mai paliere de abordare