Principatele romane inaintea Europei.
Nevoit sa abandoneze tronul la 1848, prin mesajul sau s-a dovedit fidel cauzei Unirii Principatelor romane la 1859, desi atunci candidatura sa la tronul Tarii Romanesti a esuat..
Abordarea critica a domniei sale scoate in evidenta si desele critici ce i-au fost aduse, insa cartea pe care a scris-o arata o alta imagine a principelui.
Bibescu sunt de ordin istoric, juridic si politic, subliniind statutul de care s-au bucurat Principatele romane de-a lungul veacurilor.
Argumentele pro-unioniste pe care le aduce Gheorghe D.
Sanejouand in acel context politico-militar european, fostul domnitor al Tarii Romanesti s-a dovedit a fi un adevarat aparator al idealurilor de unire a celor doua Principate dunarene, inflamand prin mesajul sau spiritele unioniste si dovedindu-se un foarte bun cunoscator al istoriei romanilor.
Publicand aceasta carte sub pseudonimul A.
Scrisa in limba franceza sub titlul "
Les Principautes roumains devant l\'Europe" cartea a fost tradusa un an mai tarziu in limba romana, tot intr-o editie pariziana : Prinkipatele Romine inaintea Europei , exemplar care se gaseste in colectiile Bibliotecii Judeteana ASTRA Sibiu.
Bibescu Printul Gheorghe Bibescu a publicat cartea Principatele romane inaintea Europei la Paris in anul 1856, cand se desfasura Congresul de pace care a urmat razboiului Crimeii (1853-1856).
O carte-manifest a principelui Gheorghe D.
Principatele romane inaintea Europei