Finalist National Book Award Proiectul Lazarus , roman nominalizat la National Book Award si la National Book Critics Circle Award, este construit in jurul unui eveniment istoric ambiguu: in dimineata zilei de 2 martie 1908, Lazarus Averbuch, un tanar evreu supravietuitor al pogromului din Chisinau, vine acasa la George Shippy, seful politiei din Chicago. - Black Button. - James Wood, The New Yorker Exista un motiv pentru care ii publicam lui Hemon o a treia carte si mai pregatim alte doua anul viitor si cu siguranta nu facem o serie de autor doar pentru ca trebuie. - New York Times [Hemon] isi foloseste talentul extraordinar pentru a observa lumea cu o precizie sarcastica si inselatoare care apoi contrabalanseaza iubirea lui pentru metafora suprarealista.
In acelasi timp, este nespus de trist.
Contrar asteptarilor, este plin de umor.
Romanul sau Proiectul Lazarus este o cronica remarcabila si remarcabil de acaparatoare a pierderii, a deznadejdii si a cruzimii, propulsate de o neliniste existentiala elocventa si tulburatoare.
Spre deosebire de acestia, scriitorul bosniac Aleksandar Hemon foloseste structura formala a umorului, gramatica comediei si ritmurile glumei pentru a expune disperarea.
Unii scriitori transforma disperarea in umor pentru a face lumea mai suportabila, pentru a descoperi o farama de frumusete sau de placere sau, mai important, de umanitate.
Locuieste si preda la Princeton, impreuna cu sotia si cele doua fiice.
Sebald Award.
In 2011 a primit premiul Pen/ W.
G.
In 2004 a primit burse de creatie Guggenheim si MacArthur Genius.
Operele sale sunt publicate cu regularitate in The New Yorker, Granta, The New York Times, The Paris Review, Esquire si Best American Short Stories.
Prima nuvela in limba engleza i-a fost publicata in 1995.
S-a nascut in Sarajevo si a plecat la Chicago in 1992, cu intentia de a sta doar cateva luni; izbucnirea razboiului din Iugoslavia i-a facut insa imposibila intoarcerea acasa.
Aleksandar Hemon este autorul volumelor de proza scurta The Question of Bruno (2000), Omul de nicaieri (Polirom, 2010) - nominalizat la National Book Critics Circle Award - si Iubire si obstacole (Black Button Books, 2016), al volumului de nonfictiune Cartea vietilor mele (Black Button Books, 2018) este autorul romanelor Proiectul Lazarus si The Making of Zombie Wars (2015).
In tot acest timp, prietenul sau din copilarie, fotograful Rora, il invaluie intr-o insiruire postmoderna de istorii misterioase si neverosimile.
In ideea de a reface traseul personajului sau de la Chisinau la Chicago, Brik calatoreste in Ucraina, Moldova si Bosnia-Hertegovina, calatorie cu puternice accente autobiografice, in urma careia scriitorul est-european isi reevalueaza propriul statut de imigrant intr-o tara la fel de absurda ca cea in care s-a nascut.
Dupa mai bine de un secol, scriitorul bosniac Vladimir Brik, stabilit in America, e fascinat de poveste si, cu ajutorul unei burse, incepe sa lucreze la Proiectul Lazarus.
Ca urmare, presa locala provoaca o adevarata isterie cu conotatii xenofobe, acuzand deopotriva anarhistii reali si imaginari, considerati cu totii adepti ai conjuratiei lui Lazarus, asasinul fara arma.
Motivul vizitei ramane necunoscut, fiindca in doar cateva minute, din pricina trasaturilor de imigrant si a uniformei de lucru, Lazarus este luat drept anarhist si impuscat mortal.
Finalist National Book Award Proiectul Lazarus , roman nominalizat la National Book Award si la National Book Critics Circle Award, este construit in jurul unui eveniment istoric ambiguu: in dimineata zilei de 2 martie 1908, Lazarus Averbuch, un tanar evreu supravietuitor al pogromului din Chisinau, vine acasa la George Shippy, seful politiei din Chicago