Psihosomatica intre medicina si cultura.
Proiectul a fost coordonat de Comisia Europeana in cadrul programului COST (Cooperation for Science and Technology)..
Parhon", unde si-a insusit de-a lungul anilor o vasta experienta in domeniul psihologiei clinice si psihoterapiei, indeosebi in aria tulburarilor de alimentatie.
Detine titlul de grandparenting in terapia cognitiv-comportamentala acordat de Federatia Romana de Psihoterapie.
Autoarea a coordonat in perioada 1997-2001, in cadrul Institutului de Endocrinologie C.
I.
Parhon, primul proiect de cercetare privind eficienta psihoterapiei in Romania, cu tema specifica: "
Eficienta psihoterapiei in tulburarile de alimentatie".
Oltea Joja, psiholog clinician, psihoterapeut si cercetator stiintific, este profesor asociat la Universitatea Titu Maiorescu Bucuresti.
A lucrat la Institutul de Endocrinologie "
C.
I.
Tulburarile de alimentatie, tema de fond a acestei lucrari, constituie de trei decenii incoace un domeniu stralucitor pentru literatura de specialitate, dar si pentru mass-media.
Studiul ei cuprinde o analiza diferentiata a aspectelor clinice, completata de dimensiunile familiale si, transgresand, ofera o analiza socioculturala complexa asupra anorexiei nervosa si bulimiei nervosa.
Autoarea, avand o istorie de 19 ani de psihoterapie, isi aduce contributia in acest domeniu.
In timp ce literatura si mass-media altor tari inunda de studii in acest domeniu, tulburarile de alimentatie sunt in mare parte inca ignorate aici in tara.
Anorexia nervosa si bulimia nervosa, tulburari cu o prevalenta crescanda, constituie eticheta ascunsa a top-modelelor, dar si un risc semnificativ pentru o generatie obsedata de perfectionism si estetica corporala.
Partea a doua a cartii reprezinta in literatura de specialitate din Romania primul studiu amplu privind tulburarile de alimentatie.
Prima parte a volumului reprezinta un mic manual de psihosomatica, introducere obligatorie pentru orice clinician.
O abordare cognitiv-comportamentala a tulburarilor de alimentatie Prima parte a cartii se constituie, prin cele doua capitole Concepte si teorii semnificative in psihologia clinica si Comportamentismul - paradigma invatarii , drept incursiune teoretica de referinta.
Abordarea are drept fundament pragmatismul si consistenta clinicianului, dar emuland o interpretare socioculturala pertinenta, non-speculativa, mai putin comuna in literatura noastra.
Psihosomatica intre medicina si cultura