Afland intr-un tarziu ca parintii sai nu fusesera adevaratii parinti, ci il infiasera imediat dupa nastere, un psihiatru reputat incearca sa dezlege misterul venirii sale pe lume, apeland la un prieten scriitor si ziarist, Valentin Dumnea, pe care-l roaga sa intreprinda cercetari.
Mergand in sens invers cronologic, Punct si de la capat este o carte emotionanta despre durere, despre distrugerea facuta de mana omului, despre onoarea patata si nimicnicia adusa de oportunismul fara limite..
Ca o noua Seherezada, timp de zece zile, profesorul centenar, martor, personaj si povestitor, adauga cate un fragment din poveste, pana o intregeste, asa cum ar adauga cate o margica, pe sirag, pana e gata margeanul.
Povestea fiului care-si cauta tatal e doar un pretext pentru marea poveste, despre o epoca istorica dramatica (evenimentele se deruleaza intre anii 1940 si 2012), cu tragediile aduse de al doilea Razboi Mondial, de venirea rusilor si mai ales de ororile din inchisorile comuniste.
Acesta ajunge si nu ajunge la adevarul cautat, dar ajunge la un personaj straniu, un profesor centenar, despre care s-ar putea spune ca e stapanul povestii: al povestii despre mama copilului si despre posibilul sau tata - acesta ar putea fi oricare dintre doi fosti colegi de scoala, cu care tanara avusese legaturi amoroase, amandoi tineri sclipitori, dar diametral opusi, un inger si un demon.
Afland intr-un tarziu ca parintii sai nu fusesera adevaratii parinti, ci il infiasera imediat dupa nastere, un psihiatru reputat incearca sa dezlege misterul venirii sale pe lume, apeland la un prieten scriitor si ziarist, Valentin Dumnea, pe care-l roaga sa intreprinda cercetari