Multa vreme culpa medicala a reprezentat aproape un „"tabu" pentru practica penala autohtona, ghidata parca de celebrele zicatori din folclorul urban: "operatia a reusit, pacientul a murit" si "mortul este intotdeauna de vina".
La ce trebuie sa fim atenti &bull
Situatii speciale privind incadrarea juridica a faptelor comise din culpa asupra femeii insarcinate &bull
Nerespectarea din culpa a masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase - analiza infractiunii &bull
Raportul dintre fapta persoanei fizice comisa in exercitarea profesiunii si cea a persoanei juridice &bull
Cauze justificative si de neimputabilitate &bull
Despre exercitarea actiunii penale si civile &bull
Cadrul procesual - limite, obligatii ale organelor judiciare &bull
Cateva probleme in legatura cu probatiunea Puncte forte: - Instrument util pentru intelegerea si aprofundarea aspectelor privitoare la Raspunderea penala pentru malpraxis medical - Imbina aspectele de ordin teoretic cu cele de ordin practic, si elementele de drept penal, cu cele de drept procesual penal - Include atat jurisprudenta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Curtii Constitutionale, cat si hotarari ale instantelor europene si acte ale procurorilor - Include Scheme si Figuri pentru o intelegere practica a aspectelor tratate - Ample referinte bibliografice - Index alfabetic detaliat.
Sensul autonom al notiunii de eroare medicala; ce (nu) intelege legiuitorul prin malpraxis &bull
Raspunderea pentru malpraxis - o raspundere profesionala &bull
Infractiunile asociate malpraxisului comise de persoana fizica &bull
Inceputul si sfarsitul vietii - semnificatia pentru analiza cauzelor de malpraxis &bull
Semnificatia standardului profesional &bull
Ce a uitat legiuitorul sa reglementeze.
Valerian Cioclei Din cuprins: &bull
Malpraxis. dr. univ. - Prof.
Eu sunt convins ca a reusit.
In debutul lucrarii, autoarea si-a exprimat dorinta ca: "aceasta carte sa fie foarte aplicata, sa poata folosi in practica judiciara".
Atuul principal al lucrarii, din perspectiva caracterului original, este reprezentat de stabilirea unei metodologii clare, aplicabila in solutionarea concreta a cauzelor privind culpa medicala.
Obiectivul principal al prezentei lucrari este tocmai acela de a oferi atat o baza teoretica pentru intelegerea fenomenului infractional in domeniu, cat si o metodologie aplicabila in investigarea concreta a cazurilor de culpa medicala.
In ultimii ani, insa, aceasta tendinta s-a estompat, practica judiciara in materie penala inregistrand din ce in ce mai multe cauze avand ca obiect culpa medicala.
Desi greselile profesionistilor in domeniu existau, tendinta era aceea de a le subsuma riscului inerent actului medical.
Multa vreme culpa medicala a reprezentat aproape un „"tabu" pentru practica penala autohtona, ghidata parca de celebrele zicatori din folclorul urban: "operatia a reusit, pacientul a murit" si "mortul este intotdeauna de vina"