Le Queux a contribuit personal la formarea serviciului secret al Guvernului britanic, in care Lordul Roberts, de care era intim legat, detinea portofoliul de ministru al Razboiului. - William le Queux.
Veridicitatea faptelor a trebuit discernuta din nenumaratele relatari si telegrame cifrate si scrisori care au fost copiate chiar de mine insumi, dupa originalele care mi-au fost puse la dispozitie de anumiti rusi ententofili care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Conversatiile reproduse in aceasta carte mi-au fost divulgate de patrioti rusi.
In lumina acestor documente, dezvaluirile veridice ale relatiilor sale cu kaiserul, care ii atesta tradarea, au intrat in istorie.
Eu insumi, care cunosc Rusia, care am strabatut imperiul si care i-am frecventat personal pe imparat, pe imparateasa si pe un mare numar de personaje citate in aceasta carte, trebuie sa recunosc ca am fost surprins de lectura a numeroase documente pe care acest Rasputin, taran siberian, care a ajuns la demnitatea de consilier secret al tarului Nicolae al II lea, le avea din fericire ascunse in seiful din ascunzatoarea lui din Gorokhovaya, de la Petrograd.
In paginile ce urmeaza m-am straduit de dragul cititorului sa ridic valul ce acoperea Curtea imperiala a Rusiei si sa divulg anumite fapte care in zilele noastre ar putea trece drept neverosimile.
Inainte de razboi, autorul acestei carti s-a aflat in fruntea agentilor secreti care calatoreau prin Europa pentru Guvernul britanic si a fost si primul care a avertizat Consiliul de Stat in legatura cu intentiile Germaniei.
Le Queux a contribuit personal la formarea serviciului secret al Guvernului britanic, in care Lordul Roberts, de care era intim legat, detinea portofoliul de ministru al Razboiului