In aceasta carte cu totul inedita Sean McMeekin marcheaza o schimbare fundamentala de optica in ceea ce priveste abordarea lui Stalin ca aliat in cel de-al doilea razboi Mondial.
Printre cartile lui se numara volumul de succes The Berlin-Baghdad Express precum si The Russian Origins of the First World War si The Ottoman Endgame..
A predat cativa ani la Universitatea Bilkent din Ankara.
Margaret MacMillan Financial Times Sean McMeekin este profesor de istorie la Bard College New York.
Cartea lui ne va face sa reevaluam Razboiul si consecintele sale.
Serhii Plokhy The Guardian Daramand miturile cu succes fara frica si cu entuziasm McMeekin a pornit la vanatoarea explicatiilor gresite ale trecutului...
O alta imagine asupra conflictului care ridica noi intrebari si ofera raspunsuri noi si adesea neasteptate la cele vechi.
Sir Antony Beevor McMeekin invita cititorul sa priveasca istoria razboiului dintr-un punct de observatie rareori folosit si sa judece numeroasele tragedii si ironii triste ale marii aliante asa cum s-a conturat si a functionat in timpul razboiului...
Simon Sebag Montefiore Abordarea lui McMeekin in Razboiul lui Stalin este originala si proaspata iar cartea este scrisa cu o claritate minunata.
The Times Molipsitor plin de autoritate accesibil si mereu revizionist intr-un mod surprinzator.
Cand este furios McMeekin poate fi magnific.
Amplitudinea abordarii sale referindu-se la evenimente din Manciuria in Grecia dar si de pe mai multe fronturi este plina de prospetime...
Nu exista o pagina care sa te plictiseasca in aceasta carte.
McMeekin este un scriitor superb.
O lectura teribila...
Mai presus de orice Razboiul lui Stalin dezvaluie detaliile socante ale modului in care guvernul SUA in detrimentul propriu si al aliatilor sai a alimentat masina de razboi a lui Stalin aproband neconditionat orice solicitare sovietica.
Pe parcursul razboiului Stalin a ales sa faca doar ceea ce urma sa fie in beneficiul propriului regim necontribuind la efortul impotriva Japoniei pana in ultimele zile ale conflictului.
Intr-un sens mai larg conflictul global a fost alimentat nu doar de agresiunea germana si japoneza ci si de masinatiunile lui Stalin orchestrate pentru a provoca razboaie de uzura intre puterile capitaliste in Europa si in Asia.
Pana in momentul in care Planul Barbarossa a realizat un adevarat miracol de relatii publice transformandu-l intr-un aliat al Occidentului Stalin omorase milioane de oameni incalcase orice norma de comportament international invadase la fel de multe tari ca si Hitler si luase cu forta mari teritorii pe care avea sa continue sa le stapaneasca.
Printre posesiunile lui se aflau Cehoslovacia si Polonia a caror soarta ii determinase pe occidentali sa porneasca impotriva nazistilor si desigur China si Coreea de Nord ramificatii ale imperiului comunist care rezista si azi.
Odata Hitler mort iar al Treilea Reich in ruine Stalin a creat un nou imperiu comunist imens.
Singurul lucru care l-a diferentiat pe Stalin de Hitler sustine autorul este faptul ca a fost un criminal de succes.
In aceasta carte cu totul inedita Sean McMeekin marcheaza o schimbare fundamentala de optica in ceea ce priveste abordarea lui Stalin ca aliat in cel de-al doilea razboi Mondial