Pe 10/22 mai 1866, tanarul Carol-Ludovic de Hohenzollern-Sigmaringen sosea la Bucuresti pentru a prelua tronul Principatelor.
Paginile memorabile dedicate pitorescului local vin sa intregeasca o relatare plina de farmec, care are darul de a-l transporta pe cititor in lumea de atunci..
Copilariei petrecute la resedintele familiei din sudul Germaniei, anilor de formare in armata prusaca si calatoriilor de tinerete le urmeaza lunga perioada in care destinul sau se va confunda cu cel al Romaniei: faza turbulenta de la inceputul domniei, casatoria cu Elisabeta de Wied, avantul economic al tarii, cucerirea independentei pe campul de batalie , ridicarea Romaniei la rang de regat.
Scriitorul german Paul Lindenberg a venit in Romania, l-a cunoscut personal pe Carol I si, beneficiind de sprijinul acestuia, a elaborat una dintre primele biografii ale regelui.
Aceasta o arata si cartea de fata, publicata in 1906, cand se aniversau 40 de ani de la urcarea pe tron.
Efectele profund transformatoare ale domniei lui Carol I erau evidente pentru intreaga Europa deja pe la inceputul secolului XX.
Numele celui care a desavarsit modernizarea Romaniei este pomenit adesea cand vorbim despre ce are de facut Romania pentru a ajunge din urma Occidentul.
Punand piciorul pe acest pamant sacru, am si devenit roman.“ La 150 de ani de la acel moment, figura lui Carol I este inca foarte prezenta in dezbaterea publica.
Dupa depunerea juramantului, el facea o declaratie solemna: „Ales de catre natiune, cu spontaneitate, Domn al romanilor, mi-am parasit, fara a sta la indoiala, si tara, si familie, spre a raspunde la chemarea acestui popor care mi-a incredintat destinele sale.
Pe 10/22 mai 1866, tanarul Carol-Ludovic de Hohenzollern-Sigmaringen sosea la Bucuresti pentru a prelua tronul Principatelor