Cumpara de la librariasophia.ro

Religia în epoca romantică. Un imaginar al Absolutului - Școala Ardeleană


Religia în epoca romantică. Un imaginar al Absolutului
80 Lei

Disponibil

(08-07-2024)
Cumpara de la librariasophia.ro

Produs vandut de librariasophia.ro

(0)

Review(s)

Verifica toate preturile pentru acest produs : click aici


Distribuie pe :


Descriere :

Cumpara religia în epoca Școala ardeleană de calitate.
Pe yeo poti sa gasesti cel mai bun pret pentru religia în epoca Școala ardeleană

Pe copertă: Caspar David Friedrich, Visătorul (Ruinele Mănăstirii Oybin) (1840) 
Cartea se construiește pe conștiința triplei unități romantice: filosofie, artă și religie, postulate de Hegel ca domenii fundamentale ale spiritului.
A predat Limba și literatura română la Institutul Pedagogic Superior din Seghedin (în maghiară Szeged) (1992-1995), iar în următorii doi ani a fost docent pentru Limba și literatura română, cultură și civilizație românească la Seminarul de Romanistică al Universității din Freiburg im Breisgau.
A publicat volumele: Novalis (studiu monografic), Tentația limitei și limita tentației.
La aceasta din urmă a fost și bursier al Fundației Alexander von Humboldt, la catedra profesorului Fritz Martini, între anii 1970 și 1977.
Pe parcursul activității sale academice, a participat la cursuri de vară și stagii în străinătate la universitățile din Dijon, Berlin și din Stuttgart.
Domeniile sale de specializare academică se concretizează în zona literaturii universale și comparate, prin studii și cercetări teoretice și aplicative, dar și în sfera literaturii române și a germanisticii.
Este critic literar și eseist.
A absolvit Facultatea de Filologie a Universității Babeș-Bolyai în 1963 și a obținut doctoratul în Filologie în 1978.
De la zeii Eladei la zeul creștin„Doar în plină moarte se aprinde fulgerul vieții eterne” (Friedrich Schlegel)Final la conceptul religie romantică      
Calea negativă 
Addenda     
Poezia metafizică 
Bibliografie (selectivă) 
Indice de nume* * *VASILE VOIA s-a născut la 20 octombrie 1938, în localitatea Slatina-Nera, județul Caraș-Severin.
Lăsați să se roadă coaja, cum vreți; însă nu ne refuzați să-l adorăm pe Dumnezeul care va fi în Voi.” (FRIEDRICH SCHLEIERMACHER)* * *CuprinsCuvânt-înainte 
Un alt romantism 
Căutarea Absolutului 
Precursorii conștiinței romantice 
De la urgența unei noi mitologii la filosofia mitologiei 
Fragmentul romantic – manifest poetic, filosofic, religios 
Enciclopedismul romantic 
Revelația biblică 
Cuvântările despre religie 
Creștinătatea sau Europa 
Introducere în teoria romantică a sincretismului religios 
Sincretism religios în opera poetică a lui Friedrich Hölderlin. În fiecare sacrul rămâne secret și ascuns profanilor. În întâmplările umane, în ideile și sensibilitățile umane se revelează cel mai luminos spiritul cerului.” (NOVALIS)* * *„Cu  toate că și ceea ce se numește, de obicei, religie îmi pare a fi unul dintre cele mai minunate și mărețe fenomene, totuși nu pot considera drept religie, în sensul strict al cuvântului, decât ceea ce gândim, scriem și trăim dumnezeiește, și anume dacă-L simțim pe Dumnezeu în noi, dacă o umbră de evlavie și de însuflețire s-a revărsat peste întreaga noastră existență, dacă tot ceea ce facem nu e doar din datorie, ci din dragoste, numai pentru că vrem, și dacă vrem, numai pentru că așa spune Dumnezeu, [și] anume Dumnezeul din noi.” (FRIEDRICH SCHLEGEL)* * *„Vă întrebați ce limbaj ar fi destul de misterios, cuvântarea, scrierea, fapta, mimica liniștită a spiritului? Fiecare, răspund eu, și vedeți că asta nu m-a speriat atât de tare.
Cercetare în afara instituțiilor, colocviu singular al sufletelor cu Dumnezeu, experiență a pericolului reprezentat de Dumnezeu, până la limitele în care Ființa și Neantul se leagă într-o comuniune ce scapă cuvântului uman.” (GEORGES GUSDORF)* * *„Pe Dumnezeu trebuie să-l căutăm printre oameni. (VASILE VOIA)* * *„Religie de exigență și intimitate, religie fără biserică, în stare brută. În epoca romantică, Religia aduce, în esența ei, chemarea infinitului.
Sensul vieții constă în comuniunea ființei umane cu ființa divină, omul fiind imaginea pământeană a acesteia.
Pe tărâmul ideilor, subiectivitatea, infinită în sine, este reflexul Absolutului, spiritul lui Dumnezeu.
Pe copertă: Caspar David Friedrich, Visătorul (Ruinele Mănăstirii Oybin) (1840) 
Cartea se construiește pe conștiința triplei unități romantice: filosofie, artă și religie, postulate de Hegel ca domenii fundamentale ale spiritului


Uneori, aceste descrieri pot contine inadvertente. De asemenea, imaginea este informativa si poate contine accesorii neincluse in pachetele standard.
logo

  • Produsele tale vor fi disponibile pentru toti clientii nostri, in fiecare zi, pe yeo.ro
  • Vor fi promovate pe retele de socializare si bloguri
  • De asemenea, vom crea continut video pentru 20 de produse