Ambitioasa lucrare a autoarei Pascale Casanova reprezinta primul model sistematic creat in vederea intelegerii productiei, circulatiei si evaluarii operelor literare din intreaga lume.
In urmarirea acestui imens subiect – universul relatiilor care constituie «Republica Mondiala a Literelor» –, Casanova si-a fixat o provocare intimidanta: aceea de a construi si de a verifica in mod empiric un model teoric al «fabricii universalului».” - Pierre Bourdieu .
Pe langa o cunoastere literara exceptionala prin dimensiunea si profunzimea ei, ea poseda o cunoastere teoretica cu adevarat vasta, pe care o manuieste cu multa autoritate.
Departamentele literare sunt aproape mereu organizate in functie de limba si de tara, dar cartea scrisa de Casanova ne ofera nenumarate motive sa ne indoim ca aceasta metoda inglobeaza felul in care literatura functioneaza de fapt.” - New Yorker „Ca cercetator, Pascale Casanova s-a specializat in exceptii. „O carte stralucita...
Vazute din acest punct de vedere, amprentele lasate de scriitori precum Kafka, Joyce, Beckett, Danilo Kiš, Faulkner, Ibsen, Ramuz sau Ngũgĩ wa Thiong\'o capata noi dimensiuni.
Departe de a fi infatisata ca un teritoriu magic al formelor literare pure, Republica Mondiala a Literelor ni se dezvaluie ca un spatiu inegal, dominat de rivalitati, unde capitalul literar al unei tari este singurul capabil sa dea o legitimitate si un avantaj incomensurabil in nesfarsita lupta pentru largirea zonelor de influenta.
Ambitioasa lucrare a autoarei Pascale Casanova reprezinta primul model sistematic creat in vederea intelegerii productiei, circulatiei si evaluarii operelor literare din intreaga lume