Cel mai reprezentativ scriitor al boomului sud-american, pentru prima oara in limba romanaPublicat in 1978, Restul e tacere spune povestea vietii si operei lui Eduardo Torres, la inceput sub forma unei constructii apocrife, luind apoi treptat alcatuirea unor scrieri „originale”, ale lui Torres insusi – eseuri despre Don Quijote sau despre viata animalelor, completate de un „Decalog al scriitorului”.
Se ferea de metafore spunind ca ele ii fac fericiti numai pe scriitorii nedaruiti.” (The Independent)„Proza ingenioasa a lui Monterroso e dominata de inteligenta sofisticata si de intimplari povestite cu ingeniozitate.” (Kirkus Review).
El obisnuia sa spuna: Cititorilor mei le place sa fie scuturati, sa li se arate cit de caraghiosi sunt oamenii.
Prin intermediul figurii lui Eduardo Torres, scriitorul Augusto Monterroso ne ofera o satira muscatoare a iluziilor vietii intelectuale si a stupiditatii umane, totul invaluit in ironia cea mai fina.„Romanul lui Monterroso e accesibil, concis, plin de umor negru si paradoxuri.
Partea a treia a romanului consta dintr-o selectie de aforisme, zicatori si maxime publicate in suplimentul de duminica al ziarului El Heraldo de San Blas, oras in care traieste doctorul Torres, pentru ca, in fine, cartea sa se incheie cu asa-numitele „colaborari spontane”.
Cel mai reprezentativ scriitor al boomului sud-american, pentru prima oara in limba romanaPublicat in 1978, Restul e tacere spune povestea vietii si operei lui Eduardo Torres, la inceput sub forma unei constructii apocrife, luind apoi treptat alcatuirea unor scrieri „originale”, ale lui Torres insusi – eseuri despre Don Quijote sau despre viata animalelor, completate de un „Decalog al scriitorului”