Cumpara de la libris.ro

Revista romana de jurisprudenta Nr.2 din 2022. Rolul judecatorului in aflarea adevarului - Autor Anonim


Revista romana de jurisprudenta Nr.2 din 2022. Rolul judecatorului in aflarea adevarului
90 Lei

Disponibil

(01-07-2024)
Cumpara de la libris.ro

Produs vandut de libris.ro

(0)

Review(s)

Verifica toate preturile pentru acest produs : click aici


Distribuie pe :


Descriere :

Cumpara revista romana de autor anonim de calitate.
Pe yeo poti sa gasesti cel mai bun pret pentru revista romana de autor anonim

Tematica numarului de fata, probabil, nu este intamplatoare....
Pe langa buna pregatire profesionala, e nevoie de consecventa profesionala, intrucat nu poti sustine aplicarea legii intr-un fel sau in altul, functie de interesul de la un moment dat, dar si de tinuta.
Trebuie sa recunoastem ca ingrijorarile evocate sunt actuale si astazi si, desi se incearca a fi desconsiderate si asezate intr-o lumina derizorie, in realitate ele evoca una dintre cele mai profunde si greu de reparat crize cu care se poate confrunta sistemul de justitie, respectiv eruditia alterata in substanta.
Profesorul Viorel Mihai Ciobanu spunea ca: "
Ma mai ingrijoreaza daca actualii judecatori/procurori, inclusiv cei de la organele centrale, au la indemana toate tratatele, cursurile, monografiile, revistele juridice recunoscute ca sa poata cunoaste si problemele teoretice si pozitia doctrinei fata de jurisprudenta, fiindca si in acest fel sporeste calitatea actului de justitie".
Ignoranta desprinsa din necunoastere echivaleaza cu dependenta, cu supunerea si cu incalcarea legii.
Formarea profesionala continua si solida constituie o garantie fundamentala a procesului de cunoastere a adevarului, caci numai o temeinica pregatire poate sustine opinii argumentate, conceptii ferme, viziuni clare, credinte puternice si, astfel, solutii corecte.
Buna-credinta, convingerea intima a unei persoane ca ceea ce face este corect conform legii, este, asadar, pilonul in jurul caruia se construieste procesul devotat de cunoastere a adevarului, alaturi de buna pregatire profesionala, consecventa si tinuta profesionala, precum si independenta.
Deocamdata este nevoie, in primul rand, de studiu aprofundat, interpretarea textelor in spiritul noului cod si multa buna-credinta".
Numai procedand astfel cu totii, teoreticieni, judecatori, avocati si consilieri juridici, executori judecatoresti, notari publici, vom reusi sa impunem obiectivele unei bune proceduri - simplitate, rapiditate, eficacitate - care au fost si obiectivele primului cod, cel de la 1865, dar au capatat evident si noi nuante, principala preocupare fiind aceea de crestere a calitatii actului de justitie.
Profesorul spunea urmatoarele: "
Indemnul meu este insa sa ne aplecam chiar si acum cu multa atentie asupra codului, sa interpretam textele si in lumina evolutiei lor de la proiect la lege, sa recurgem si la interpretarea logica si sistematica, pana la urma sa dam o interpretare care sa produca efectele voite.
Insa, descoperirea adevarului intampina, adeseori, probleme practice serioase, in principal, cauzate de imperfectiunea umana si de procedeele judiciare utilizate.
A descoperi adevarul inseamna a afla esenta despre un anumit fenomen. 22 un principiu esential al procesului civil sub marginala Rolul judecatorului in aflarea adevarului evoca preocuparea acestuia pentru ceea ce constituie sarcina primordiala in judecarea pricinilor, firul calauzitor al intregii activitati judiciare.
Imprejurarea ca legiuitorul Codului de procedura civila a reglementat in art.
Cunoasterea adevarului inseamna, in esenta, sa te obosesti sa stabilesti toate faptele pricinii ce se judeca intocmai asa cum s-au petrecut in realitatea lor obiectiva, cu mintea curata si deschisa, fara prejudecati si patimi. iar cei ce aleg, dimpotriva, constient, calea neadevarului, artificialitatii si infidelitatii fata de principii vor sfarsi intr-o crunta aservire si de nerecuperat libertate.
Caci, autenticitatea si realitatea sunt singurele repere ce pot calauzi un destin, o profesie...
Ceea ce nu poate sa insemne, privit intr-o cheie pozitiv constructiva, decat o adiere de speranta si incredere.
Personalitatea si principiile Profesorului Viorel Mihai Ciobanu, realitatile timpurilor prezente, dar si propria-mi credinta ca in adevar sta intreaga constructie corecta, demna si umana a vietii fiecaruia au relevat, timid in forma, dar ferm si asumat, in substanta, existenta unui sistem de valori pe care il consideram ratacit si, in orice caz, desuet.
Ea s-a impus imediat, natural si poate cu o necesitate mai stringenta decat oricand.
Tematica numarului de fata, probabil, nu este intamplatoare...


Uneori, aceste descrieri pot contine inadvertente. De asemenea, imaginea este informativa si poate contine accesorii neincluse in pachetele standard.
logo

  • Produsele tale vor fi disponibile pentru toti clientii nostri, in fiecare zi, pe yeo.ro
  • Vor fi promovate pe retele de socializare si bloguri
  • De asemenea, vom crea continut video pentru 20 de produse