Ritualurile secrete ale Francmasoneriei prezinta in detaliu Ritualurile masonice, dezvaluirea acestora constituind o raritate, avand in vedere ca in perioada lui Rivière aceste ritualuri erau tiparite exclusiv pentru uz intern si existau doar cateva exemplare a caror vanzare, circulatie sau imprumut in cercurile profane erau interzise.
Al treizecilea grad: Cav.
VII.
Gradele filozofice: de la gradul al nouasprezecelea la cel de-al douazeci si noualea 203 Cap.
VI. de Roza-Cruce 189 Agapa celui de-al optsprezecelea grad 191 Cap.
Al optsprezecelea grad: Cavaler de Roza-Cruce 171 Juramant 177 Consacrare 184 Ceremonia de reaprindere a luminilor 188 Ceremonia Cinei cele de Taina la Ord:.
V.
Lojile de Perfectie de la gradul patru pana la cel de-al saptesprezecelea grad 145 Gradul al patrulea: Maestrul Secret 151 De la al cincilea grad pana la al saptesprezecelea grad 155 Cap.
IV.
Ritualurile Lojii Albastre 107 Ritual pentru adoptarea de Luwton-i 107 Ritual pentru ceremonia recunoasterii conjugale 117 Ritual pentru ceremoniile funerare masonice 128 Ritual pentru inaugurarea unui templu masonic 137 Ritualul de consacrare 138 Cap.
III. anchetator 61 Cunostintele lui sociale si politice 61 Templul masonic 63 Initierea in primul grad: Ucenicul mason 68 Deschiderea si inchiderea lucrarilor in gradul de Ucenic 75 Initierea in al doilea grad: Calfa 79 Initierea in cel de-al treilea grad: Maestrul mason 88 Prerogativele Ucenicilor, Calfelor si Maestrilor 100 Cap. anchetator 60 Cunostintele lui morale si filozofice 61 Misiune speciala incredintata celui de-al treilea F:. anchetator 60 Misiune speciala incredintata celui de-al doilea F:.
Masoneria Sfantului Ioan sau primele trei grade: Ucenic, Calfa, Maestru 51 Primirea masonica (Admiterea unui profan) 58 Misiune speciala a primului F:.
II.
Riturile masonice 25 Ritul englez sau Ritul de York 27 Ritul Scotian Rectificat 30 Riturile Misraim si Memphis 34 Ritul mixt international 42 Ritul suedez 45 Relatiile dintre riturile masonice 46 Cap.
I.
Cuprins Lista de abrevieri 7 Prefata 9 Breviar bio-bibliografic si istoric 15 Bibliografie 17 Cuvant-inainte 19 Cap.
Acest volum va prezinta o versiune complet revizuita, imbogatita cu o prefata si note de specialitate care ofera si o perspectiva actuala, contemporana, cititorul avand astfel ocazia de a extrage propriile sale idei si invataminte esentiale.
Rivière isi fundamenteaza pledoaria finala pe cateva premise considerate a fi semnificative in raport cu preceptele traditionale esentiale, si anume: (i) puternica amprenta iudaica asupra ritualurilor si simbolisticii; (ii) contradictia dintre Arta regala si modul comun de gandire; (iii) tendinta totalitara a masoneriei in plan social; (iv) ateismul-materialist.
Prin fina diatriba pe care o lanseaza la finalul lucrarii sale, autorul emite o judecata de valoare la adresa fenomenului masonic si, totodata, traseaza schita unui demers de redresare menit sa conduca la o mai adecvata conformare cu traditia initiatica autentica.
Rivière mentioneaza reverentios ca Wirth va fi studiat sistematic […] valoarea spirituala a ritualurilor…, el facand dovada ca a inteles foarte bine […] incompatibilitatea dintre spiritul antireligios […] si practicarea ritualului masonic […] si, ca atare, va fi incercat sa construiasca masoneriei un edificiu respectabil recomandand a se prezerva cu sfintenie ritualul initiatic traditional.
Autorul arata o consideratie speciala fata de renumitul Oswald Wirth, important autor de literatura initiatica, in calitate de parinte al manualelor masonice si al conceptului de referinta denumit masonism.
Rivière face referire la o serie impresionanta de autori care au produs lucrari masonice de seama in cultura franceza.
Un autor cu personalitate si uneori chiar „incomod”, Rivière comenteaza Ritualurile din punctul de vedere al aspectelor istorice, al doctrinei specifice si al derularii propriu-zise a psihodramelor respective.
Intreaga documentare a autorului cartii se bazeaza in principal pe Ritualurile care erau practicate in Marele Orient al Frantei si Marea Loja a Frantei.
Ritualurile secrete ale Francmasoneriei prezinta in detaliu Ritualurile masonice, dezvaluirea acestora constituind o raritate, avand in vedere ca in perioada lui Rivière aceste ritualuri erau tiparite exclusiv pentru uz intern si existau doar cateva exemplare a caror vanzare, circulatie sau imprumut in cercurile profane erau interzise