Regresul suferit de o parte a societatii romanesti dupa caderea regimului comunist poate fi explicat prin disparitia structurii societale specifice epocii.
Stres, boala si capacitate de actiune..
Muncitorii si relatiile de gen in postsocialism
Dusmanul intrupat.
Teama, distantare si povesti la locul de munca
Semnificatii politice ale corpului in postsocialism
Case de piatra sau case de paie? Comunitatile muncitorilor in postsocialism
Straini in propriul corp.
Discursul instrainarii
Suferintele muncii in postsocialism.
Cuprins: Cum au devenit muncitorii „ceilalti“.
Sprijinit pe marturiile unor fosti mineri si muncitori, pe care le plaseaza in contextul general al muncii, relatiilor politice, vietii domestice si comunitare, studiul lui David Kiedeckel ne ofera un tablou al decaderii acestor categorii tot mai afectate de precaritatea locurilor de munca, degradarea sanatatii si lipsa de securitate sociala.
Pornind de la doua studii de caz asupra minerilor din Valea Jiului si a muncitorilor din Fagaras, volumul prezinta declinul acestor grupuri sociale dupa 1989: daca altadata minerii si muncitorii reprezentau elita fortei de Munca romanesti si se bucurau de numeroase privilegii, astazi abia daca sunt mentionati in lucrarile privind transformarile postsocialiste.
O asemenea explicatie nu tine insa cont de dimensiunea umana: schimbarile aparute in postsocialism au consecinte ce depasesc statisticile sau teoriile sociologice.
Regresul suferit de o parte a societatii romanesti dupa caderea regimului comunist poate fi explicat prin disparitia structurii societale specifice epocii