Descriere YEO:
Pe YEO găsești Romanii: stigmat etnic, patrii imaginare de la Humanitas, în categoria Carte.
Indiferent de nevoile tale, Romanii: stigmat etnic, patrii imaginare | Ovidiu Pecican din categoria Carte îți poate aduce un echilibru perfect între calitate și preț, cu avantaje practice și moderne.
Caracteristici și Avantaje ale produsului Romanii: stigmat etnic, patrii imaginare
- Departament: gaming-carti-birotica
- Ideal pentru pasionații de jocuri, birotică și distracție online.
Preț: 59 Lei
Caracteristicile produsului Romanii: stigmat etnic, patrii imaginare
- Brand: Humanitas
- Categoria: Carte
- Magazin: carturesti.ro
- Ultima actualizare: 11-05-2025 02:45:05
Comandă Romanii: stigmat etnic, patrii imaginare Online, Simplu și Rapid
Prin intermediul platformei YEO, poți comanda Romanii: stigmat etnic, patrii imaginare de la carturesti.ro rapid și în siguranță. Bucură-te de o experiență de cumpărături online optimizată și descoperă cele mai bune oferte actualizate constant.
Descriere magazin:
La adapostul zidurilor manastirilor sau conacelor boieresti moldo-valahe, ale cancelariilor maghiare si ale palatelor voievodale s-a desfasurat timp de secole un razboi nevazut. Un razboi neobosit, subtil si crancen. Razboiul pentru origini. De unde venim? Cine a fost aici mai intai? Cine poate sa-si ceara drepturi si intaietate? Razboiul acesta este cu atat mai cumplit, cu cat unele cronici si documente, probabil maghiare, preluate si folosite si de unii cronicari romani, vorbesc despre venirea candva, tarziu, a romanilor ca talhari trimisi in ajutor ungurilor contra invadatorilor din estul salbatic. Oroare, rusine, ofensa, striga cronicarii si carturarii romani, care nu intarzie sa aduca ei insisi dovezi ale vechimii antice daco-romane si ale continuitatii romanilor in aceste locuri, ca scut contra pretentiilor politice si teritoriale ale vecinilor mai puternici. Dovezi pentru mandria care incepea sa fie nationala.Volumul de fata este o analiza a tuturor acestor surse medievale si moderne, plasate in timp, spatiu si context cultural-politic. Este o scufundare in adancurile scrisului istoric central- si est-european;
Ovidiu Pecican incearca sa ajunga la izvoarele care au iscat toate aceste controverse si lupte istoriografice timp de cateva veacuri.Cine suntem? De ce originile romanilor sunt atat de obscure? Care sunt legendele si evenimentele istorice de la care au pornit primele cronici defaimatoare? E oare vorba despre rea-credinta, sau despre imaginatia scapata din frau a unor secretari si copisti din Evul Mediu? Care a fost rolul romanilor in apararea Regatului Ungar? Care sunt argumentele carturarilor „nationalisti“? Raspunsul la aceste intrebari si la multe altele, pe care nimeni nu si le-a pus pana acum, le aflam din paginile unei carti de istorie scrise ca o poveste fara sfarsit.OVIDIU PECICAN este istoric si scriitor. In domeniul medievisticii a publicat Troia, Venetia, Roma: Studii de civilizatie europeana, 1998; editie noua, masiv modificata, vol I, 2007; Lumea lui Simion Dascalul, 1998; Arpadieni, angevini, romani: Studii de medievistica central‑europeana, 2001; Realitati imaginate si fictiuni adevarate in Evul Mediu romanesc: Studii despre imaginarul medieval, 2002; Trecutul istoric si omul Evului Mediu, 2002; Originile istorice ale regionalismului romanesc, vol. I, 2003; Sange si trandafiri: Cultura ero(t)ica in epoca stefaniana, 2005; Intre cruciati si tatari: Crestinatate occidentala si nomazi in Europa central‑sud‑estica, 2006; Regionalism romanesc: Organizare prestatala si stat la nordul Dunarii in perioada medievala si moderna, 2009; Medievalitati, 2009; Letopisetul unguresc, 2010; Istoria romanilor, vol. I, 2010; vol. II, 2011; trad. in sarba Ed. Clio, Belgrad, 2015; Hieroglifele cantemiriene: Incursiuni istorico‑hermeneutice, 2016; (nominalizata la premiile pe 2016 ale Uniunii Scriitorilor; premiul Mongolu al filialei U.S.R. Cluj; Istoria ca lectura incomoda, 2017; Pavel Chihaia: Aventura vocatiei, 2018; (nominalizata la premiile pe 2018 ale Uniunii Scriitorilor); Metafora trecutului si constiinta istorica: Reflectii istoriografice la Centenar, 2019.