Descriere YEO:
Pe YEO găsești Rusia secolului XX. O calatorie de la Michael Khodarkovsky, în categoria Stiinte Umaniste.
Indiferent de nevoile tale, Rusia secolului XX. O calatorie in 100 de povesti - Michael Khodarkovsky din categoria Stiinte Umaniste îți poate aduce un echilibru perfect între calitate și preț, cu avantaje practice și moderne.
Preț: 49.99 Lei
Caracteristicile produsului Rusia secolului XX. O calatorie
- Brand: Michael Khodarkovsky
- Categoria: Stiinte Umaniste
- Magazin: libris.ro
- Ultima actualizare: 21-12-2024 01:38:29
Comandă Rusia secolului XX. O calatorie Online, Simplu și Rapid
Prin intermediul platformei YEO, poți comanda Rusia secolului XX. O calatorie de la libris.ro rapid și în siguranță. Bucură-te de o experiență de cumpărături online optimizată și descoperă cele mai bune oferte actualizate constant.
Descriere magazin:
Este
Rusia "o ghicitoare invaluita intr-un mister in interiorul unei enigme", asa cum a descris-o celebrul prim-ministru britanic Winston Churchill? Un stat condus de "expansionismul mesianic", potrivit castigatorului Premiului Nobel pentru Pace Andrei Sakharov? O civilizatie blocata intre apocalipsa si revolutie, in cuvintele filozofului rus din secolul XX Nikolai Berdyaev? Sau este pur si simplu un spatiu definit de dimensiunea sa vasta, de ideologia imperiala, de culturile impletite si de civilizatiile care convietuiesc si oamenii profund traumatizati? Un cititor poate gasi cateva raspunsuri la aceste intrebari in aceasta carte neobisnuita, carte compusa din 100 de viniete, cate una pentru fiecare an al
secolului XX. Vignetele ating diferite teme din istoria Imperiului Rus si a succesorilor sai, URSS si
Rusia post-sovietica. S-ar putea gandi aceasta carte ca un mozaic in care fiecare an reprezinta o mica bucata care, atunci cand este luata impreuna cu celelalte, se uneste intr-o imagine de ansamblu a drumului chinuit al Rusiei de-a lungul
secolului trecut. Cititorii, indiferent de cat de multe sau de putine stiu despre istoria Rusiei, vor gasi ceva nou si diferit in aceasta carte. Fiecare vigneta ofera o perspectiva asupra societatii si culturii ruse, iar cei interesati de anumite subiecte, fie ca este vorba despre ideologia sovietica, cultura, economie, antisemitism, nationalism sau violenta politica, vor descoperi fire comune care ii vor purta de-a lungul intregului secol. In final, fiecare vigneta va permite unui cititor curios sa exploreze in continuare o tema si un interes specific. Povestile pe care am ales sa le spun sunt influentate de zeci de ani de studiu al istoriei Rusiei, dar si de propria mea experienta a copilariei in Uniunea Sovietica in anii 1960 si 1970. Am vrut sa spun povestile mai putin cunoscute care arunca o umbra mare asupra a ceea ce unii ar putea considera marile realizari sovietice: alfabetizare universala, medicina si educatie gratuite, statutul de superputere industriala si nucleara, emanciparea femeilor, victoria asupra Germaniei naziste, o forta militara formidabila, explorare spatiala si sport. Toate acestea sunt puse in umbra costului uman si social exceptional al proiectului socialist sovietic si al noii societati pe care a creat-o - una bazata pe minciuni si violenta. Naratiunea eroica a istoriei sovietice se prabuseste rapid cand privim in spatele sloganurilor si retoricii inalte: alfabetizarea si educatia universala au fost conduse de indoctrinarea ideologica, asistenta medicala gratuita a dus la coruptie si ineficienta, industrializarea propulsata de ambitiile militare a dus la o economie extrem de distorsionata intr-o tara care nu a putut sa-si hraneasca propria populatie, iar emanciparea femeii a insemnat un loc de munca de zi fara a schimba rolul traditional al femeii, victoria in cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost obtinuta cu un cost uman uluitor care ar fi putut fi evitat, explorarea spatiului nu a putut fi separata de Propaganda sovietica si nici sportul nu ar putea fi separat, mai ales unde concentrarea asupra numararii medaliilor la competitiile internationale a dus la programe de antrenament dure si la dependenta de droguri care sporesc performanta. Experimentul sovietic a fost unul dintre cele mai radicale si violente cazuri de inginerie sociala. Caci ceea ce a sustinut viziunea sovietica asupra naturii umane a fost credinta intr-un adevar incontestabil care putea fi impus umanitatii maleabile.