Cartea Rusinea reuneste contributiile a mai multor autori – psihoterapeuti – in jurul conceptului de rusine si modul in care trebuie inteleasa Rusinea si pregatita confruntarea cu suferinta produsa de ea pentru a ne deschide o cale catre reflectie si compasiune de sine. - Gabriela Deniz„Atunci cand vorbim despre rusine, ne este de folos poate sa avem in minte, inca de la inceput, faptul ca ea nu se manifesta ca un fenomen unitar, omogen, nu exista o singura forma de rusine, ci mai multe,....
Va invit sa le cunoasteti experientele si sper sa va conduca mai aproape de vindecare.
Vocile care se fac auzite in aceasta carte sunt deosebite, reprezentand psihoterapeuti importanti din spatiul nostru cultural.
Sper sa ofere o punte de la un psihoterapeut la altul, de la terapeut la client si, de ce nu, si invers, pentru exprimarea acelor lucruri de care ne ferim, pe buna dreptate, sa vorbim in cele mai multe locuri.
Ma gandesc la ea ca la o propunere spre interactiune si discutii, in care rusinea, frica si autocritica/critica in exces au fost linistite si ne putem privi in ochi, oferindu-ne intelegere si bunavointa, indiferent de care parte a unui argument ne situam.
Vocea, experienta si vindecarea rusinii in procesul terapeutic este scrisa pe mai multe voci, oferind oglinzi in care sa putem privi, fara atasamente si prejudecati, si sa ne luam de acolo ce ne trebuie, ce ne atrage, ce are sens pentru noi.
Cartea Rusinea.
De aceea a ne intelege emotiile, indiferent de culoarea lor, este un element important in orice cautare angajata a propriei identitati.
In psihoterapie, Rusinea este o prezenta cheie de ambele parti ale relatiei.
Fara emotie, nu simtim placere, nu simtim bucurie, nu simtim ce pierdem, ce e valoros pentru noi.
Pozitive sau negative, caci nu putem alege de cele mai multe ori ce sa simtim, emotiile fac insa ca lucrurile sa conteze.
Astfel, e o stare intensa si perturbatoare despre care nu ne dorim mereu sa vorbim.
Este o emotie care are propriul ei set de reactii si expresii corporale si faciale, dar se amesteca cu multe alte reactii dureroase si tensiuni interioare in viata noastra de zi cu zi.
Rusinea este o experienta nedorita si greu de controlat.
Fiecare autor lanseaza cititorului o invitatie la introspectie si analiza prin dialoguri profunde, prin impartasirea unor povesti personale de viata sau din cabinet, dar si prin practici utile si metode testate in lucrul cu rusinea.
Volumul se adreseaza tuturor celor care s-au confruntat macar o data in viata cu emotia rusinii, care doresc sa identifice mecanismele din spatele ei, sa dezamorseze puterea pe care aceasta o detine asupra psihicului uman si ulterior, sa aleaga curajul atunci cand vocea rusinii ii indeamna sa se ascunda de sine insusi si de lume.
Beneficiile acestei carti sunt extrem de valoroase prin complexitatea perspectivelor si a experientelor cu care vine in sprijinul cititorului, multe dintre ele izvorate din procesele psihologice si psihanalitice de durata ale autorilor, dar si din propriile lor lupte interioare cu rusinea.
Cartea Rusinea reuneste contributiile a mai multor autori – psihoterapeuti – in jurul conceptului de rusine si modul in care trebuie inteleasa Rusinea si pregatita confruntarea cu suferinta produsa de ea pentru a ne deschide o cale catre reflectie si compasiune de sine