O casa obisnuita din suburbia Trondheim este confiscata de nazisti si, in 1941, devine cartierul general al infamului agent dublu norvegian Henry Oliver Rinnan.
Este o istorie despre cel de-al doilea razboi mondial si despre secretele de familie in mijlocul carora se afla un tanar ajuns unul dintre cei mai cunoscuti criminali de razboi din istoria Norvegiei – si despre povestile pe care alegem sa le spunem copiilor nostri. .
Castigatoare a Premiului Librarilor Norvegieni 2018 si a Premiului Riksmal 2018Sa nu uitati numele lor – Lexicon de lumina si intuneric de Simon Stranger este un roman bazat pe evenimente reale, desfasurate pe parcursul a optzeci de ani si patru generatii.
Doar atunci dispare cu adevarat o persoana, ca stearsa de pe fata pamantului.“– Sa nu uitati numele lor Carte tradusa in 22 de limbi.
Prima data este atunci cand inima nu mai bate, iar sinapsele din creier se inchid, ca intr-un oras cand se ia curentul. A doua oara este cand se pomeneste numele decedatului, citit sau gandit pentru ultima data, dupa cincizeci, o suta sau patru sute de ani.
Cum a ajuns Henry Rinnan, fiul linistit si umil al unui cizmar, sa devina unul dintre cei mai mari criminali pe care i-a vazut vreodata Norvegia? Si care este povestea lui Hirsch, strabunicul sotiei lui Stranger, care a fost arestat de nazisti si a murit intr-un lagar de concentrare norvegian? „Traditia iudaica spune ca oamenii mor de doua ori.
De-a lungul razboiului, sute de persoane sunt interogate cu brutalitate acolo si cel putin trei persoane sunt ucise.
Cladirea, supranumita Bandeklosteret, este ocupata de banda lui Rinnan, iar pivnita sa este folosita ca inchisoare si centru de tortura.
O casa obisnuita din suburbia Trondheim este confiscata de nazisti si, in 1941, devine cartierul general al infamului agent dublu norvegian Henry Oliver Rinnan