„Prezenta culegere de articole este de natură să ofere accesul la cele mai nepătrunse pliuri ale personalității gazetarului, să pună într-o lumină nouă personalitatea plurivalentă a celui care avea să devină Ieroschimonahul Daniil Sandu Tudor.
Prin adâncirea cercetării, se acreditează ideea că directorul Sandu Tudor a vegheat ca revista Floarea de foc să nu alunece spre statutul de simplă portavoce a sistemelor ideologice din peisajul politic atât de eterogen al României interbelice, așa cum s-a întâmplat cu multe alte publicații ale vremii.” Carmen Ciornea . al XX-lea – se întemeiază și pe cunoașterea trunchiată, incompletă a operei sale jurnalistice.
Multe dintre etichetările encomiastice sau defăimătoare ale celui care, mai târziu, avea să dea măsura valorii sale ca fondator, organizator și catalizator al Rugului Aprins – o simbioză între cult și cultură ce a marcat indelebil spiritualitatea românească din sec. „Prezenta culegere de articole este de natură să ofere accesul la cele mai nepătrunse pliuri ale personalității gazetarului, să pună într-o lumină nouă personalitatea plurivalentă a celui care avea să devină Ieroschimonahul Daniil Sandu Tudor