De la cabaretele pline de placeri interzise pana la pivnitele Josephinei vinul se face complicele sutelor de istorii mici care se joaca in umbra celei mari.
Electre 2021.
Librairie Vuibert Din tavernele din Evul Mediu pana la cabaretele din perioada Belle Epoque trecand prin fratiile bahice din secolul al XVII-lea o istorie a lumii vinului si a consumatorilor sai.
Secretele vinului se dezvaluie in cele din urma la masa regilor si in atmosfera cabaretelor de la Londra la Paris din porturile din Boston pana la Buenos Aires.
Yves-Marie Berce ne invata ca si gustul este o chestiune de moda care se transforma in functie de politici si rivalitati intre puteri.
Isabelle de Montvert-Chaussy Cum isi promovau odinioara papii din Avignon podgoriile Cotes du Rhone De ce pivnita Imparatesei Josephine continea atat de multe vinuri de Medoc Vinurile produse in strainatate precum cele din Insulele Canare venerate de George Washington sau cele din Caucaz atat de laudate de Alexandre Dumas erau oare apreciate si in Franta Vinul este si o poveste despre peisaje pamanturi si soare despre calatorii intercontinentale leganari pe mare cai navigabile interioare si transport de butoaie pe drumuri pietroase. in voia razboaielor si expeditiilor indepartate Yves Berce profesor la Sorbona se transforma intr-un povestitor entuziast a tot ce inseamna sarea istoriei vinului.
Parcurgand Quebecul Malta Portugalia Caucazul etc.
De la cabaretele pline de placeri interzise pana la pivnitele Josephinei vinul se face complicele sutelor de istorii mici care se joaca in umbra celei mari