Amarantul (stirul) este bogat in vitamine, minerale, aminoacizi esentiali, fibre.
Dintre vitamine, este bogat in vitamina A, vitamina B6, vitamina K, vitamina C, acid folic si riboflavina..
Pe langa proteine, amarantul mai este bogat si in fibre, calciu si fier, continand si magneziu, fosfor, cupru si mangan.
O ceasca de Amarant gatit contine 9.35 de grame de proteine, iar necesarul zilnic pentru o femeie cu varsta peste 18 ani este de 46 de grame de proteine.
De vreme ce este o proteina completa, amarantul poate fi o sursa buna de proteine pentru vegetarieni.
Cei doi pe care nu ii contine pot fi insa produsi de catre organism.
Amarantul contine 18 aminoacizi.
Organismul uman poate sintetiza zece dintre acesti aminoacizi, in timp ce restul de zece trebuie luati din alimentatie.
Pentru ca o proteina sa fie completa, aceasta trebuie sa fie formata din 20 de aminoacizi.
Ca si quinoa, amarantul este o proteina completa, ceea ce inseamna ca acesta contine toti aminoacizii necesari functionatii organismului.
Semintele plantei sunt niste boabe mici care seamana foarte mult cu quinoa.
Una dintre ele este stirul, o planta salbatica cu flori verzi-galbene marunte si reunite ca intr-un spic.
Din cele peste 60 de specii de Amarant existente in lume, la noi cresc doar cateva. paleolitica, diete pentru vegetarieni, vegani, pentru cei care tin dieta de carbohidrati sau sufera de intoleranta la gluten.
Acest produs naturist este ideal pentru persoanele care urmeaza diferite diete de ex.
In Amarant se regaseste un aminoacid esential, lizina, care are un rol important in arderea grasimilor, creste rezistenta organismului, are un efect benefic asupra metabolismului si inhiba procesul de imbatranire.
Amarantul (stirul) este bogat in vitamine, minerale, aminoacizi esentiali, fibre