Romanul unui eveniment care a zguduit lumea, povestea unei pasiuni neimplinite Romanul Septembrie a fost recompensat in 2015 cu Prix des Lecteurs du Salon du Roman Historique de la Levallois Munchen, 1972.
Asa vad eu legatura dintre uitare si amintire.” (Jean Mattern).
Nu faci sa dispara un lucru daca scrii despre el, dar ii dai o alta dimensiune si asta te ajuta sa-l privesti altfel.
In uitare insa nu cred, cred mai degraba ca scriitorii trebuie sa vorbeasca in literatura pe care o scriu despre toate astea, despre lucrurile pe care nu le putem uita.
Multora dintre noi le-ar placea sa uite durerea pe care-au simtit-o la un moment dat: o pierdere, o moarte, o boala, o iubire neimpartasita etc.
Acel om se numea Sam Cole.” „Am vrea sa uitam o multime de lucruri.
Ca sa-i onorez pe cei unsprezece sportivi ale caror nume nu pot fi reamintite public de teama sa nu stricam cuiva cheful; dar si pentru a readuce la lumina povestea unui om despre care nu am vorbit niciodata nimanui, un om care a disparut odata cu cele unsprezece sicrie, definitiv, ca si cind ar fi fost ucis si el pe pista de la Furstenfeldbruck.
Din gindul acesta s-a nascut un altul, asa ca mi-am deschis computerul si am stiut ca trebuia sa scriu povestea acelor zile asa cum mi le aminteam, netinind seama de cronologia oficiala. „Se vor implini in curind unsprezece ani de cind a murit fata noastra, dar cred ca i-ar fi placut ideea mea, ca ar fi fost mindra de mine.
Nimeni nu scapa neatins de acea lunga zi de 5 septembrie.
Povestea celor doi ziaristi, deveniti martori directi ai unui eveniment dramatic, nu e nici ea ferita de catastrofa acelor ore in care orice competitie sportiva e abandonata si cind organizatorii se straduiesc, disperat si haotic, sa salveze viata ostaticilor.
Peste citeva zile, violenta coboara ca un trasnet in mijlocul sarbatorii olimpice: membrii delegatiei israeliene sint luati ostatici, terorismul se instaleaza in ceea ce ar fi trebuit sa fie „paranteza olimpica”, intreaga lume e naucita.
Doi ziaristi acreditati la Jocurile Olimpice de vara se intilnesc in ajunul ceremoniei de deschidere; intre ei se naste o legatura ciudata, un amestec de fascinatie reciproca si sfiiciune.
Romanul unui eveniment care a zguduit lumea, povestea unei pasiuni neimplinite Romanul Septembrie a fost recompensat in 2015 cu Prix des Lecteurs du Salon du Roman Historique de la Levallois Munchen, 1972