De sase secole Sfantul Grigorie Decapolitul se afla la manastirea Bistrita Olteniei, mareata ctitorie a Craiovestilor, zidita in epoca de formare Ortodoxiei romanesti si destinata unui grandios, si unic in felul sau, program duhovnicesc, cultural si artistic.
Vom sti asta abia daca vom invata sa deschidem Cartea Vietii din mana sfantului din Decapole cu numele vegherii..
El se afla in Cartea pe care o tine in mana in icoanele sale: Evanghelia lui Hristos, a carei intrupare vie a fost, este si va fi, si pe care ne o arata bland, sever si melancolic, de veacuri.
Toate ne aduc insa mereu aminte secretul miraculoasei transfigurari a corporalitatii sale.
Cartea sfantului Grigorie Decapolitului, care el insusi n-a scris nimic, reconstituita in volumul de fata aduna si descifreaza naratiunile, poezia si iconografia nascute in jurul sfantului din racla de la Bistrita Olteniei.
Scopul e acela de a oferi pentru prima data cititorului roman piesele esentiale pentru accesul la memoria integrala a uneia din cele mai populare figuri duhovnicesti ale Ortodoxiei in general si a celei romanesti in special.
Volumul de fata se prezinta sub forma unui pasionant dosar istoric, hagiografic si liturgic comentat, realizat in prelungirea si cinstirea operei de o viata a arhimandritul bistritean Veniamin Micle.
In jurul sau s-au tesut de-a lungul timpului Vieti, poeme, icoane, care ascund o multime de povestiri uitate, cu surprize si lectii esentiale.
Monah isihast ratacitor, marturisitor si taumaturg, in Bizantul secolului IX, avand ca ucenic un poet de talia cuviosului Iosif Imnograful, Sfantul Grigorie a fost adus in ultimii ani ai secolului XV in Tara Romaneasca, a doua lui patrie, in care de atunci e o prezenta vie care continua sa fascineze si sa ne interogheze tacut.
De sase secole Sfantul Grigorie Decapolitul se afla la manastirea Bistrita Olteniei, mareata ctitorie a Craiovestilor, zidita in epoca de formare Ortodoxiei romanesti si destinata unui grandios, si unic in felul sau, program duhovnicesc, cultural si artistic