Sfantul Mare Mucenic Ioan cel Nou s-a nascut in jurul anului 1300, din parinti crestini greci.
Dar galeria Sfintilor si Mucenicilor emblematici, a venerabililor duhovnici si a marilor marturisitori romani este mult mai complexa decat s-ar crede, fiind populata cu o multime de personaje exceptionale, care s-au sacrificat pentru credinta si neam, luminand un popor iubitor de Dumnezeu si traditie crestineasca..
Ciprian Negreanu (Cluj-Napoca) -Minunile Sfantului Ioan cel Nou -Manastirea "Sfantul Ioan cel Nou" -Asociatia "Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava" -Acatistul Sfantului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava Colectia SFINTI, duhovnici SI marturisitori ROMANI (25 volume) Despre romani s-a spus, adesea cu o indreptatire piezisa, ca, bantuiti fiind de o toleranta ecumenica extrema, nu au o vocatie mistica profunda. -Caznele unui martir -Peregrinarile moastelor prin lume -Din predicile unor invatati Parinti despre viata si patimirea Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava -Predica Parintelui Teofan Popescu (Manastirea Putna) -Predica Pr.
Aceste minuni l-au infricosat pe conducatorul cetatii, care a ingaduit credinciosilor sa ridice trupul lui Ioan si sa-l inmormanteze dupa randuiala crestina...
A scos arcul si sageata ca sa traga asupra lor, dar atunci s-a petrecut a doua minune, mainile i-au ramas lipite de arc si de sageata; a fost izbavit de pedeapsa cereasca numai dupa ce a marturisit ce urmarea sa faca.
Un necredincios din cetate, vazand aceasta aratare a ingerilor in vesminte stralucitoare, a crezut ca sunt preoti crestini, care au venit sa faca slujba prohodirii lui Ioan.
Atunci, Dumnezeu a trimis trei ingeri din cer care i-au tamaiat trupul.
Dregatorii tatari n-au dat voie crestinilor sa-i ia trupul de pe drum si sa-l ingroape dupa randuiala.
Asta l-a determinat pe unul dintre chinuitori sa-si scoata sabia si sa-i taie capul.
Desi trupul ii era sfasiat de pietrele strazilor, buzele-i sopteau rugaciuni catre Atotputernicul.
A fost legat de coada unui cal si tarat pe caldaram.
Caznele la care a fost supus Ioan i-au intarit intreaga fiinta, care a dobandit "cununa" vietii vesnice.
Manat de imboldul puternicei sale credinte, Ioan a refuzat sa renunte la Hristos - "care l-a ocrotit si i-a dat deplina bucurie a credintei si a iubirii".
Dand crezare, dregatorul tatar l-a chemat la el pe Ioan.
Asa se face ca pe cand Ioan era la Cetatea Alba - ocupata atunci de tatarii nogai - negustorul Reitz l-a mintit pe eparhul cetatii ca Ioan doreste sa treaca la religia cea straveche a tatarilor.
Vorba lui Ioan mergea la sufletul multora, mai ales a celor nevoiasi, dar au fost si oameni care l-au pizmuit pentru asta.
Calatoriile sale erau cu precadere pe malurile Marii Negre in scopul infaptuirii negotului, dar unde isi marturisea si credinta in Iisus Hristos si pe care o propovaduia si celor din jurul sau.
Localitatea sa de bastina este Trapezunt (oras-port la Marea Neagra, intemeiat de colonistii greci), unde se indeletnicea cu negotul.
Sfantul Mare Mucenic Ioan cel Nou s-a nascut in jurul anului 1300, din parinti crestini greci