Descriere YEO:
Pe YEO găsești Sfintele Pasti. Credinta, datini si de la Constantin Garvasuc, în categoria Gastronomie.
Indiferent de nevoile tale, Sfintele Pasti. Credinta, datini si preparate culinare - Constantin Garvasuc din categoria Gastronomie îți poate aduce un echilibru perfect între calitate și preț, cu avantaje practice și moderne.
Preț: 31.79 Lei
Caracteristicile produsului Sfintele Pasti. Credinta, datini si
- Brand: Constantin Garvasuc
- Categoria: Gastronomie
- Magazin: libris.ro
- Ultima actualizare: 21-12-2024 01:38:29
Comandă Sfintele Pasti. Credinta, datini si Online, Simplu și Rapid
Prin intermediul platformei YEO, poți comanda Sfintele Pasti. Credinta, datini si de la libris.ro rapid și în siguranță. Bucură-te de o experiență de cumpărături online optimizată și descoperă cele mai bune oferte actualizate constant.
Descriere magazin:
Gospodinele, inainte de a se apuca de plamadit, se grijesc, se spala pe cap, se piaptana, imbraca straie curate si se roaga bunului Dumnezeu sa le dea putere si har in intreprinderea ce tocmai vor sa o porneasca. Pasca se face din aluat de cozonac, branza, oua, stafide, chiar si scortisoara, prin unele regiuni. Aluatul dospit se pune in tavi speciale pentru pasca, de forma rotunda, cum se crede ca erau scutecele lui Hristos, sau in patru colturi, ca piatra lui de mormant, dupa care se asaza de jur-imprejur aluat impletit din doua sau trei sucituri (suluri), avand la mijloc o cruce, care simbolizeaza crucea pe care a fost rastignit Hristos. Interioarele se umplu cu branza preparata cu oua. Deasupra pasca se netezeste cu lapte, iar cu o pana sau, mai modern, cu o pensula de bucatarie se unge cu ou si apoi se presara zahar, impodobindu-se cu stafide, din care se fac diferite motive florale. Se decoreaza cu frunze de leustean sau cu diverse modele din aluat si se lasa totul la crescut. Se coace in Saptamana Patimilor, fie joi, fie vineri, dar mai ales sambata. Este ritualizata si faza coacerii: cand dau la cuptor, gospodinele fac cruce cu lopata sus, pe tuspatru peretii interiori si apoi la gura cuptorului, cu vorbele: „ Cruce-n casa/ Cruce-n piatra/ Cruce-n tuspatru/ Cornuri de casa/ Dumnezeu cu noi la masa/ Maica Precista la fereastra “. Aceasta pasca, numita si anafura in unele regiuni, se introduce prima in cuptor. Femeile pregatesc pasca mai ales in Moldova, dar se face si in alte zone ale tarii. Adeseori, cand in familie sunt si copii mici, gospodina coace si pascute, cat mai apetisante si mai atragatoare, care sunt daruite acestora. Se zice ca, in Sambata Mare, Dumnezeu a facut din crucea de pe pasca toate florile, toate semintele si toate granele lumii. De retinut si faptul ca coaja oualor puse in pasca nu se arunca oriunde, ci se dau pe apa curgatoare, existand credinta ca ele vor ajunge in cele din urma in Tara Blajinilor (considerat de unii crestini ca fiind un popor arhaic, numit adeseori poporul rohmanilor, oameni blanzi si credinciosi), anuntandu-i si pe ei despre sosirea Sfintelor
Pasti. Important de stiut! • carnea de miel este foarte frageda si, pe cat este de gustoasa, pe atat de usor este de preparat; este mai frageda si mai sanatoasa decat cea de vita; de asemenea, este mai sanatoasa si mai slaba chiar si decat carnea de pui; mai mult, comparativ cu alte tipuri de carne, carnea de miel contine mai putine grasimi saturate (unele studii mentioneaza ca numai 36% din totalul grasimilor sunt saturate, restul fiind grasimi mono- si polinesaturate, care sunt incomparabil mai sanatoase); • mielul contine o cantitate importanta de vitamina B12, necesara in organism pentru formarea celulelor rosii din sange, in prevenirea anemiei, pentru mentinerea unui sistem nervos sanatos si pentru metabolizarea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor; • un alt element benefic care se afla in carnea de miel este vitamina B3 sau niacina; aceasta asigura protectie impotriva dementei si a altor boli asa-zise cognitive, care vin odata cu varsta; totodata, niacina este indispensabila unei pieli sanatoase si pentru o functionare normala a tractului gastro-intestinal; • carnea de miel ii contine pe toti cei opt aminoacizi esentiali; • 100 g carne de miel contin 30,4 g proteine, 9,4 g grasime, 1,2 g fier, 215 calorii si 95 mg colesterol; • de subliniat ca, in ceea ce priveste continutul de proteine, 100 g carne de miel asigura 60% din necesarul zilnic de proteine pentru un adult; • carnea de miel este una dintre cele mai bune surse de acid linoleic conugat (CLA), o grasime cu proprietati antioxidante, care poate ajuta si in cura de slabire; • carnea de ied este si mai frageda decat cea de miel, are o aroma mai usoara si, la gust, se aseamana mai mult cu carnea de vita, decat cu cea de miel; • totusi carnea de miel trebuie aleasa cu grija, pentru a preveni infectarea cu bacterii patogene. REGULI DE... IMBLANZIT COZONACI! Pentru ca efortul gospodinei de a prepara cozonaci reusiti