Biserica Ortodoxa cinsteste pe Sfintii mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel.
Acatistul Sfintilor mucenici de la Niculitel.
Urmasii spirituali ai Sfintilor mucenici de la Niculitel - Sfantul Ioan Casian si Cuviosul Dionisie cel Mic Rugaciune catre Sfintii mucenici Epictet si Astion, Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel.
Martirii din Noviodunum osanditi pentru credinta lor intru Hristos "Bethleemul romanesc": Dobrogea, loc harazit de istorie mantuirii prin suferinta Pre limba martirilor: sangele mucenicilor ca "samanta de noi crestini" Marile persecutii romane asupra crestinilor Traditia ascetilor si marturisitorilor dobrogeni.
Cu voia lui Dumnezeu, moastele lor sfinte au fost descoperite in vara anului 1971, aceasta facandu-se in urma unor ploi abundente, apa abatuta pe o ulita laturalnica din satul Niculitel scotand la iveala cupola de piatra a criptei, tainuita pana atunci, aflata sub ruinele vechii biserici crestine.
Biserica din Noviodunum a fost si ea pustiita de navalitorii barbari, iar lacasul Sfintilor mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip, a ramas invaluit in uitare, sub pardoseala altarului acoperita de ruine, multe veacuri.
Dar, cu timpul, peste acel pamant s-au abatut vremuri grele, cu razboaie, inrobiri si pustiiri din partea multor popoare navalitoare care au dus, intre altele, si la decaderea cetatii Noviodunum.
Deasupra criptei, bunii crestini ai primelor secole au zidit apoi o biserica din piatra, incapatoare, in care preotii savarseau sfintele slujbe si invatau poporul.
Dupa moartea lor de mucenici intru Hristos, trupurile lor au fost asezate cu multa evlavie de catre crestini intr-o cripta, numita "martirion", din actuala localitate Niculitel - Tulcea.
Ei sunt cuprinsi in numarul celor 36 de mucenici care au patimit pentru Hristos pe pamantul romanesc, in stravechea cetate Noviodunum (Isaccea), din Dobrogea, pe la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul celui de al IV-lea.
Biserica Ortodoxa cinsteste pe Sfintii mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel