Aceasta carte este primul, si deocamdata singurul, tratat de GIS din literatura stiintifica romaneasca.
Poate fi folosit si de alte categorii de utilizatori cum ar fi Apele Romane, pentru simulari de inundatii de pilda, sau de companii de telefonie mobila (pentru amplasarea optima a antenelor de telefonie) etc..
Volumul al doilea este dedicat analizei spatiale si a modelarii spatiale si este dedicat cercetatorilor, profesorilor si studentilor.
In afara de cele mentionate mai sus, acest volum poate fi utilizat in administratii publice centrale (ministere, consilii judetene) si locale (primarii), regii autonome de utilitati publice , firme de arhitectura urbana, firme care au in domniu de activitate generarea de date spatie (cartografie, cadastru etc.
Primul volum este dedicat integral structurilor de date spatiale, de la generare si pana la utilizarea lor fie ca un produs final, fie ca date primare pentru operatiile de Analiza spatiala si a proceselor de modelare spatiala.
Deoarece sunt situatii in care implicarea unui soft este absolut necesara, s-a folosit ArcGIS.
In lucrarea de fata s-au abordat cam tot ce poate cuprinde un soft profesional.
Sigur ca nu orice soft GIS vehiculeaza structuri topologice de pilda, sau lucreaza cu baze de date spatiale si nu cu fisiere.
Se poate spune ca notiunile tratate sunt independente de soft.
De asemenea nu este o documentatie pentru un soft GIS specific.
Nu este un manual de utilizare.
Ea se adreseaza in primul rand cadrelor didactice din invatamantul superior, de la facultati care prin natura lor utilizeaza structuri de date spatiale (geografie, geodezie, geologie, cadastru, silvicultura, ingineria mediului etc.) precum si studentilor de la licenta, masteranzilor sau doctoranzilor de la facultatile mentionate.
De aceea cartea nu se adreseaza incepatorilor.
Desi cartea incepe cu notiunile elementare, cum ar fi trecerea de la harta traditionala la harta digitala, destul de repede se ajunge la grade de dificultate si complexitate mari.
Scopul acestei carti este dea explica intr-o maniera cat mai accesibila, dar fara abateri de la rigurozitate, a notiunilor fundamentale si a celor colaterale in vedrea insusirii corecte a acestora, astfel incat sa serveasca potentialul utilizator in diferite aplicatii de interes.
Lucrarea este structurata pe doua volume: Structuri de date (388 pag) si Analiza spatiala si modelare (423 pag).
Aceasta carte este primul, si deocamdata singurul, tratat de GIS din literatura stiintifica romaneasca