In directa legatura cu interesul major al sociolingvisticii, acela de a studia covariatia sistematica a sistemelor lingvistice, culturale si sociale, obiectivul general al cartii de fata, consta in evidentierea unor tendinte contemporane si a unor elemente esentiale din domeniul sociolingvisticii, dar si a unor cercetari de teren in spatiul romanesc.
Polimorfa si variata, tacerea se ridica deasupra cuvintelor si, desi semnalizeaza o absenta, o privare importanta, nu este nicidecum un vid, ci dimpotriva un buchet de semnificatii pe care le atinge prin locutori, discursuri si circumstante..
Omniprezenta si universala, tacerea inglobeaza o multime de fatete, care o disting, in forta, de vorbire, de limbaj.
O alta parte interesanta a cartii suprinde fenomenele lingvistice observate in zonele urbane, interes justificat prin motivatiile teoretice, dar si sociale precum si tacerea, un element rar abordat in comunicarea sociala.
Perspectiva istorica, teoretica si metodologica, care constituie subiectul esential al primului capitol, se regaseste si in celelalte capitole, fiecare dintre ele prezentand analize concrete.
Volumul incepe cu geneza sociolingvisticii si constructia obiectului sau fundamental: viata limbajului si a limbilor in cadrul societatilor umane si a unui set de directii in tratarea acestui obiect.
In directa legatura cu interesul major al sociolingvisticii, acela de a studia covariatia sistematica a sistemelor lingvistice, culturale si sociale, obiectivul general al cartii de fata, consta in evidentierea unor tendinte contemporane si a unor elemente esentiale din domeniul sociolingvisticii, dar si a unor cercetari de teren in spatiul romanesc