Hainele cele noi ale cartilor se tes din cuvinte, iar ilustratiile devin la randu-le poveste.
Pe de alta parte, ele devin prilejinsuflarii unor valori fundamentale si al conturarii unor sfaturi pretioase despre raportarea la viata: a purta Sosete inseamna a te ancora intr-un sistem axiologic care-ti confera putere si-ti creeaza impresia ca poti realiza orice..
Alaturarea termenilor reveleaza in mod original o punere in scena a unei spectacol cu miza moralizatoare: virtutile nu doar ca definesc personalitatea purtatorului si-i ofera acestuia autenticitate, dar il si responsabilizeaza, motivandu-l la purtarea continua.
Sub pecetea analogiei cu sosetele, calitatile pot fi imbracate de oricine – adulti sau copii.
Insusi titlul anticipeaza trasatura tematicaprin asocierea personajului central cu cei doi determinanti: „colorate” si „de purtat tot timpul”.
Poeziile isi transgreseaza scopul deghizat in tesatura amuzantului, devenind veritabile lectii despre virtuti si buna-cuviinta.
Puican devin subiectul unei carti ludice, cu inrauriri pedagogice.
Mai mult decat atat,imbracamintea care acopera piciorul poate fi purtata in fel si chip: cu pantofi, in ghete, afara sau in casa.
Metaforice sau pragmatice, sosetele insirate de Ion A.
Printre ele se itesc, mai timide sau mai cutezatoare, sosetele ordonate, cele prietenoase, sosetele de incredere si cele de plimbare, sosetele creative sau cele care iarta.
Sub supravegherea atenta a lui Ion Andrei Puican, acestea vor defila pe scena de lectura in episodul intitulat „Sosete colorate de purtat tot timpul”.
Obiectele vestimentare se remarca prin diversitate si amintesc cititorului de fiecare moment al zilei: sosetele de dimineata, de pranz si de seara ocupa locuri de cinste in parada multicolora.
Dar a venit si vremea sosetelor sa se aventureze in padurea narativa.
Am citit povesti cu zane si vrajitoare, cu printi si printese, cu pisici sau fire de nisip.
Personajele dau viata naratiunii si raman intiparite in mentalul colectiv, oferindu-se ca exemple sau contraexemple.
Hainele cele noi ale cartilor se tes din cuvinte, iar ilustratiile devin la randu-le poveste