După 21 de ani, cartea mea de debut, Spiritul dreptei [1], reapare într-o ediție revăzută și adăugită, pe care o consider definitivă. În ce mă privește, încerc să nu-mi fac asupra cărții mai puține iluzii azi decît îmi făcusem ieri....
Sînt dator cu mulțumiri prietenului Valentin Dan pentru coperta noii ediții, ca și colegilor de la Christiana pentru tot sprijinul acordat acestui nou demers editorial.
Pe coperta finală am păstrat textul de prezentare al primei ediții, semnat de directorul de pe atunci al Editurii Anastasia, d-l Teodor Baconsky [5].
La final am inclus și o listă cronologică a cărților pe care le-am scris, tradus sau îngrijit între timp (și care mai toate au crescut, într-un fel sau altul, din Spiritul dreptei).
Mărturisiri dialogale [4]. „În loc de postfață” am optat pentru reproducerea unui interviu mai recent (apărut în Luceafărul de dimineață) și care nu se regăsește în volumul meu de interviuri Sic credo.
Am actualizat o parte din notele de subsol [3] și am introdus cîteva note noi, acolo unde am simțit că era absolut necesar, din diferite rațiuni contextuale.
Celor două secțiuni inițiale – „Dimensiunea spirituală” (12 texte) și „Dimensiunea politică” (12 texte) – le-am atașat în „Addenda” trei texte de sinteză scrise ulterior [2] (dar care sînt dezvoltări ale principalelor teme și idei ale cărții, de unde și unele formulări repetitive, ce sper că vor afla înțelegerea și iertarea cititorilor).
După 21 de ani, cartea mea de debut, Spiritul dreptei [1], reapare într-o ediție revăzută și adăugită, pe care o consider definitivă