Au redevenit actuale intrebari aspre: cum se ajunge la stat de drept? cum iesim din conceperea politicii ca "distinctie intre amic si inamic”? cum se ajunge la "democratie fara conducator”? cum iesim de "postdemocratie”? cum ajungem la Statul de drept democratic? Ce resurse sunt presupuse? Conceptele orientative pe care cititorul le poate gasi desfasurate in acest volum sunt "stat avariat”, "stat de drept” care este si "stat drept”, "legitimarea democratica”, conditionarea democratiei, echilibrului social si dezvoltarii de "Statul national”, "natiunea civica”, "costul inculturii”, "noua biopolitica”, nevoia de "intelectuali publici”, "integritatea”. - Andrei Marga.
Dupa scrieri in care am explorat cunoasterea, logica si metodologia, societatea, dreptul, religia, arta, educatia, situatia si strategiile internationale, conturez aici filosofia politica a sistematizarii mele.
Dar solutiile nu sunt decat inainte, in fata mintii, deciziilor si actiunilor noastre.
In acest volum duc mai departe sistematizarea mea filosofica - pragmatismul reflexiv.
Tematica libertatii, dreptatii si democratiei ne plaseaza in continuitatea unei traditii majore.
Contextul ne fixeaza, vrem-nu vrem, in realitatile lumii.
Volumul de fata le detaliaza.
Au redevenit actuale intrebari aspre: cum se ajunge la stat de drept? cum iesim din conceperea politicii ca "distinctie intre amic si inamic”? cum se ajunge la "democratie fara conducator”? cum iesim de "postdemocratie”? cum ajungem la Statul de drept democratic? Ce resurse sunt presupuse? Conceptele orientative pe care cititorul le poate gasi desfasurate in acest volum sunt "stat avariat”, "stat de drept” care este si "stat drept”, "legitimarea democratica”, conditionarea democratiei, echilibrului social si dezvoltarii de "Statul national”, "natiunea civica”, "costul inculturii”, "noua biopolitica”, nevoia de "intelectuali publici”, "integritatea”