Stiinta artei psihoterapiei. […] voi discuta despre rolul proceselor emisferei drepte in disociere in stadiile ulterioare ale vietii si voi incheia cu unele speculatii teoretice referitoare la mecanismele biologice de baza care mediaza disocierea […] -Allan Shore.
Voi prezenta mai intai o scurta trecere in revista a neurobiologiei unui atasament sigur, urmata de neurobiologia traumei si disocierii relationale la nou-nascut, precum si de neuropsihologia dezvoltarii disocierii regasita in atasamentul dezorganizat de tip D. […] voi discuta cum poate fi utilizata o perspectiva interdisciplinara pentru a genera un model mai complex al disocierii si care este rolul sau in psihopatogeneza.
Acest al doilea volum abordeaza Stiinta care sta la baza modelului comprehensiv neurobiologic interpersonal al dezvoltarii emotionale si sociale al teoriei reglarii si aplicatiile ei pe scara larga, de la etologie la neurologie pediatrica, de la explicarea teoretica a disocierii patologice si a traumei relationale la cercetarea tulburarilor de personalitate, de la parentaj la asistenta sociala si dreptul familiei.
Primul volum cuprinde capitole despre arta stiintei psihoterapiei, oferind modele neurobiologice interpersonale ale mecanismului de schimbare in terapie, mai ales cu privire la pacientii cu antecedente de trauma relationala timpurie.
Cu o bibliografie ampla si reprezentativa pentru intregul domeniu, Stiinta artei psihoterapiei este o resursa de neegalat pentru orice student al psihanalizei, in special, si al psihoterapiei, in general, indiferent de nivel si expertiza.
Informatiile sunt bogate si sunt reluate gradual, astfel incat se asaza in minte in straturi succesive, rand pe rand, si observi ca, fara alt efort, ajungi la o intelegere tot mai subtila a substratului psihoterapiei.
La inceput o lectura aparent dificila, ajunge sa te captiveze pana in punctul in care devine greu sa o mai lasi din mana.
Stiinta artei psihoterapiei este o lucrare deosebit de importanta si actuala, care asaza pe fundament stiintific arta psihoterapiei, detaliind si rafinand perspectiva psihodinamica a teoriei atasamentului.
Allan Schore este poate cel mai citat autor in domeniul psihanalizei, dupa Freud.
Volumul 2: NeuroStiinta dezvoltarii afective si neuropsihiatria dezvoltarii Dr.
Stiinta artei psihoterapiei