Monografia intitulata Subiectele dreptului civil prezinta o scurta incursiune in istoria dobandirii de catre oameni a calitatii de subiect de drept, fiind apoi analizate, potrivit dispozitiilor Codului civil, calitatea de subiect de drept a persoanei fizice si a celei juridice.
Lucrarea oferita cititorului, prin obiectul sau de cercetare, prezinta interes pentru un cerc larg de persoane care doresc sa cunoasca statutul civil al persoanei fizice si juridice, titulare de drepturi si obligatii, ca subiecte de drept civil, dar si pentru teoreticienii dreptului si cei chemati sa-l aplice, in vederea unirii eforturilor pentru interpretarea, explicarea si clarificarea noilor dispozitii legale in domeniul subiectelor dreptului civil..
Sunt persoane juridice si au calitatea de subiecte de drept civil, titulare de drepturi si obligatii, entitatile prevazute de lege si orice alte entitati legal infiintate, care intrunesc elementele constitutive prevazute de lege, respectiv organizare de sine statatoare, precum si patrimoniu propriu afectat realizarii unui scop licit si moral, in acord cu interesul public.
Dupa un scurt istoric al aparitiei in circuitul civil a persoanei juridice, sunt analizate in mod amanuntit, in baza legislatiei in vigoare, a doctrinei si practicii instantelor de judecata, modurile de infiintare si inregistrare a persoanei juridice, capacitatea de folosinta, de exercitiu si modul de functionare a persoanei juridice, raspunderea si atributele de identificare, precum si reorganizarea si incetarea persoanei juridice.
Ocrotirea persoanei fizice care a dobandit deplina capacitate de exercitiu se face prin punerea sub interdictie judecatoreasca sau prin instituirea curatelei.
Astfel, ocrotirea minorului se realizeaza prin parinti, prin instituirea tutelei, prin darea in plasament sau, dupa caz, prin alte masuri de protectie speciala anume prevazute de lege.
In acest sens, sunt supusi unor masuri speciale de ocrotire minorii si cei care, din cauza batranetii, a bolii sau a altor motive prevazute de lege, nu pot sa-si administreze bunurile si nici sa-si apere interesele in conditii corespunzatoare.
O atentie deosebita s-a acordat analizei dispozitiilor legale privind protectia drepturilor personalitatii, a corpului uman, a dreptului la viata privata si demnitate, precum si a respectului ce trebuie datorat fiintei umane dupa decesul acesteia.
Din lucrare nu puteau sa lipseasca aspectele privind ocrotirea persoanei fizice.
Monografia intitulata Subiectele dreptului civil prezinta o scurta incursiune in istoria dobandirii de catre oameni a calitatii de subiect de drept, fiind apoi analizate, potrivit dispozitiilor Codului civil, calitatea de subiect de drept a persoanei fizice si a celei juridice