Adolescenta este, intr-un fel, cea mai importanta perioada din viata omului – insa si cea mai dificila, atat pentru el insusi, cat si pentru parinti.
Suntem convinsi ca multipla perspectiva – pastorala, psihologica, pedagogica – a colectivului de autori va va ajuta sa abordati in mod mai lucid, mai intelept, si sa rezolvati in mod fericit multe dintre problemele pe care le implica aceasta perioada atat de complexa si de importanta pentru formarea caracterului si pentru reusita in viata a copiilor nostri..
Cartea de fata reprezinta o continuare organica a lucrarii Sufletul copilului vostru, aparuta recent la Editura Sophia.
Adultilor li se pare ca adolescentul nu doreste decat sa fie lasat, in sfarsit, in pace.
Tocmai aici apare o contradictie, fiindca adultilor li se pare ca apropierea dintre ei si copil s-a incheiat: adolescentul devine obraznic, neascultator, incapatanat, incearca sa se fereasca de parinti; el se distanteaza de toti, se straduieste sa nu fie asa cum vor sa-l vada adultii.
Nu doar de libertate are insa nevoie adolescentul: si mai necesare ii sunt atentia, sprijinul si, in principal, dragostea.
Le arata, parca, tuturor ca nu are nevoie de tutela, ca, in general, n-are nevoie de nimic – numai de libertate.
Vrea sa fie, insa nu stie ce.
Nazuieste, insa nu stie incotro.
Creste, insa nu stie cum se va dezvolta.
Tot ce face, adolescentul face pentru prima data; nu are experienta.
Adolescenta este, intr-un fel, cea mai importanta perioada din viata omului – insa si cea mai dificila, atat pentru el insusi, cat si pentru parinti