Tudor Ciortea (1903-1982) a fost compozitor, muzicolog si pedagog roman.
In 1964, Tudor Ciortea a primit premiul George Enescu al Academiei Romane pentru octetul sau Din Ispravile lui Pacala..
In opinia lui Nicolas Slonimsky, muzica lui Ciortea se remarca prin complexitatea contrapunctica.
El ajunge sa fie intemeietorul Festivalului Muzicii de Camera de la Brasov, conditii in care ofera numeroase creatii personale interpretate in contextul acestui festival.
De la Suita din Maramures si pana la Variatiunile pe teme de colind sau Ispravile lui Pacala gasim aplecarea sa spre folclorul romanesc care culmineaza cu Variatiunile pe tema unui Mars al Junilor Brasoveni.
Compozitiile sale, in special muzica de camera sau vocala, au fost influentate de muzica franceza si de muzica traditionala transilvaneana.
Incepe cariera didactica si compozitionala cu Preludii pentru pian, Sonata pentru violoncel, Sonata pentru vioara pian sub auspiciile Conservatorului din Bucuresti unde avea sa fie profesor mai bine de 30 de ani, printre studentii sai numarandu-se Liana Alexandra, Irina Odagescu, Maya Badian si Carmen Petra-Basacopol.
Si-a definitivat pregatirea la Paris sub coordonarea Nadiei Boulanger si a lui Paul Dukas.
Nascut la Brasov, si-a inceput stucliile muzicale la Cluj, sub indrumarea lui Gheorghe Dima, apoi a urmat cursurile Conservatorului din Bucuresti, sub indrumarea lui Ion Nonna Otescu.
Tudor Ciortea (1903-1982) a fost compozitor, muzicolog si pedagog roman