Victor Ion Popa este un mare scriitor pentru umanitatea redescoperita cu fiecare noua punere in scena a acestei comedii amare, „Take, Ianke si Cadir“.
Dictionarul general al literaturii romane, Academia Romana.
Piesa, construita sub semnul aceluiasi balans intre aspiratia spre fericire si constrangerile impuse de o lume cam vetusta, aduce in final o idee care reasaza totul in echilibru: unirea a doi tineri de religii diferite se poate implini.
Ion Fintesteanu „Take, Ianke si Cadir“ (pusa in scena in 1932, editata in 1938), este axata pe ideea de toleranta, de respectare a sentimentelor, a puritatii sufletesti.
Lucrarea aceasta constituie un exemplu concret de functionabilitate a verbului, pentru a misca sentimente, a declansa pasiuni si a construi destine.
Constructia dramatica a piesei este o capodopera de geometrie clasica, iar dialogul – viu, autentic, generos, incarcat de duh; este o inlantuire logica intalnita la marii mestesugari ai vorbirii scenice.
Victor Ion Popa si-a cautat izvoarele in contemporaneitatea lui, intrucat, chiar daca prejudecata rasiala este depasita de vremurile de azi, ea a constituit o problema de viata si de moarte (mai ales!) a epocii lui.
Victor Ion Popa este un mare scriitor pentru umanitatea redescoperita cu fiecare noua punere in scena a acestei comedii amare, „Take, Ianke si Cadir“