Volumul de fata propune atentiei cititorului analiza a patru prioritati detasate ale Romaniei de astazi.
Sunt valorificate, in acest context, datele si cercetarile puse la dispozitie de Institutul National de Statistica si de alte institute de profil, europene si globale, precum si cele cuprinse in agregatorul de date elaborat in cadrul proiectului „Starea Natiunii”..
Ultimul capitol este consacrat evolutiei Romaniei in cadrul Europei Centrale si de Est, relatiei din ce in ce mai relevante dintre Est si Vest in cadrul Uniunii Europene.
Autorii pun la dispozitia cititorului date statistice recente, grafice, comparatii care invedereaza evolutii, pun in lumina tendinte extrem de instructive pentru eventuale politici publice.
Importanta, sustin autorii, nu este recunoasterea acestei realitati, ci descifrarea modalitatilor prin care educatia poate deveni o adevarata forta de propulsie a modernizarii.
Nimeni nu mai pune la indoiala, astazi, rolul cardinal al educatiei in procesul dezvoltarii contemporane.
Sectiunea consacrata acumularii capitalului – cu deosebire a capitalului propriu – pune in lumina relatia fundamentala: acumularea capitalului presupune inainte de toate o balanta comerciala excedentara, deziderat care, la noi, pare foarte indepartat.
Orice alta problema paleste, ca importanta, in fata acestei situatii dramatice.
Prima este ceea ce autorii numesc nu declinul demografic al tarii, ci depopularea Romaniei.
Volumul de fata propune atentiei cititorului analiza a patru prioritati detasate ale Romaniei de astazi