Maesrul Horatiu Malaele isi indeamna ciiorii sa umble desculti prin aburul acesei povesiri din vremea copilariei sale miraculoase. Inamplarile incep sa curga din februarie 1957.
Nu va indoiti, o ceea ce veti cii s-a inampla aievea!” – Horatiu Malaele .
Oaie emaoare, apartinaoare urmei, fac si eu acelasi lucru, smulgand din emnitele ucigase ale memoriei aceasa povese din vremea unei copilarii miraculoase, raia in mocirla unei lumi aflae la rascruce.
O ploaie inghetaa preface animalele din baaura in saui din gheata, pe care copiii le sparg apoi cu opoare si cu ciocane. „Cand apusul ii face umbra o mai lunga si viata incepe sa apartina imprevizibilului, omul se apuca, din ainice moive, sa lase, cui va dori, marurii ale recerii lui.
Omul cu doua capee care se ceara permanen inre ele ese una dinre aractiile circului ambulan.
Palaul regal rece in zbor pe deasupra saului. o acum, Horatiu se indragosese penru prima daa. Povesea se compune din imagini puernice, cu accene sumbre, alearga inr-un sil neasepa si se refugiaza pe alocuri in fanasic.
Oranduirea comunisa schimba fata locurilor copilariei si culiva durere in vietile oamenilor.
Dar „linise” si „pace” nu sun cuvinele care ar puea descrie cel mai bine lunile care urmeaza.
Provine de la marele voievod ihomir ih, sapan al pamanurilor dinre Jiu si Ol si aal lui Basarab I, inemeieorul tarii Romanesi. ehomir inseamna in slavona linise si pace.
Asa s-a decis ca locul de caranina sa fie ehomir, la casa bunicilor. Saul se afla pe la jumaaea drumului dinre argu Jiu si urnu Severin, ingropa inre dealuri, la unsprezece kilomeri de Moru.
La asa se adauga si prudenta parintilor, care s-au gandi la siguranta lor si a fraelui surghiuniului.
Solutia: rei luni de izolare.
Colegul lui de banca ocmai murise fulgeraor de ulberculoza, iar directia scolii si reprezenantii spialului nu pueau sa isi asume ale riscuri.
Avea doisprezece ani si era in clasa a 6-a la scoala Generala Numarul 3 din argu-Jiu.
Un caz grav de uberculoza, o caranina impusa si o moociclea ruseasca Ij 49, galagioasa si obosia, au facu posibila reragerea lui Horatiu in plin an scolar.
Maesrul Horatiu Malaele isi indeamna ciiorii sa umble desculti prin aburul acesei povesiri din vremea copilariei sale miraculoase. Inamplarile incep sa curga din februarie 1957