Autoarea volumului si‑a propus sa evidentieze „contributia Telegrafului Roman in materie de limba, literatura, credinta si cultura”.
Biserica, natiunea, scoala, limba romana, credinta strabuna au constituit valorile pe care venerabila de acum publicatie le‑a slujit cu daruire..
In toti cei peste 160 de ani de existenta, foaia saguniana, in pofida potrivniciei vremurilor, si‑a pastrat menirea pentru care a fost harazita.
Prin politica sa editoriala, publicatia a dat dovada nu numai de claritate in viziune, de intelegerea rostului pe care fondatorul sau, mitropolitul Andrei Saguna, i l‑a incredintat, ci si-a exprimat exigentele cu privire la valoarea operei literare cu rol de formator al constiintei nationale, alaturandu‑se astfel atitudinii lui Titu Maiorescu si nu numai, din a carui opera redactorii sai preluau articole sau studii.
Accentul pus pe limba vorbita, cu normalitatea cuviintei, face din articolele Telegrafului Roman un adevarat manifest lingvistic pentru mediul si epoca sa.
Autoarea volumului si‑a propus sa evidentieze „contributia Telegrafului Roman in materie de limba, literatura, credinta si cultura”