Lucrarea de fata cerceteaza evolutia pietei financiare in general si a pietei de capital in special, la nivelul Romaniei si a tarilor din Europa Centrala si de Est, in conditiile manifestarii proceselor dereglementarii si globalizarii.
Ca atare, lucrarea se raporteaza la un spectru larg de conceptii ce fac referire la impactul dereglementarii si globalizarii asupra dezvoltarii pietei de capital, la modul cum aceste fenomene istorice au influentat dezvoltarea centrelor bursiere ce apartin tarilor emergente si de frontiera din Uniunea Europeana, la influenta globalizarii pietelor financiare asupra aparitiei crizei financiare actuale, la fundamentarea deciziei de investire pe piata de capital si nu in ultimul rand la evolutia principalilor indicatori ai burselor de valori din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania..
Drept urmare, demersul stiintific vizeaza activitatile importante, atat cele care au contribuit in sens pozitiv, cat si cele care au avut urmari mai putin benefice, ce au pus bazele dezvoltarii, respectiv declinului pietei financiare si de capital in cadrul economiei moderne.
Astfel, in cadrul lucrarii este abordata, intr-o maniera unitara si complexa, piata de capital, considerata parte componenta centrala a pietei fiananciare, cu un rol, un loc si o menire specifica in mecanismul de functionare a economiei moderne.
Lucrarea de fata cerceteaza evolutia pietei financiare in general si a pietei de capital in special, la nivelul Romaniei si a tarilor din Europa Centrala si de Est, in conditiile manifestarii proceselor dereglementarii si globalizarii