Volumul de fata abordeaza Textemele romanesti – intelese ca o categorie sui-generis, compusa din expresii idiomatice, proverbe, \'citate celebre\' etc.
Din cuprins: - Domeniul disciplinar si stadiul curent al studierii textemelor - Textemele in cadrul teoretic al lingvisticii integrale - Textemele din perspectiva lingvisticii elocutionale - Textemele din perspec-tiva lingvisticii \'idiomatice\' - Textemele din perspectiva lingvisticii textului - Textemele din perspectiva poeticii lingvistice.
Originalitatea abordarii consta, intre altele, in redimensionarea \'modelului prismatic\' de analiza a expresiilor idiomatice, in clasificarea tripartita a textemelor (ca diasketice, diasemice si diatropice) si in relectura, dintr-un unghi nou, a romanului Creanga de aur de Mihail Sadoveanu.
Actualitatea demersului rezida mai ales in confruntarea lingvisticii integrale coseriene cu cel mai semnificativ curent din lingvistica internationala a ultimelor trei decenii (cel cognitivist), precum si in propunerile concrete privind o posibila sinteza a celor doua orientari. – din perspectiva integralismului lingvistic fundamentat de catre Eugeniu Coseriu.
Volumul de fata abordeaza Textemele romanesti – intelese ca o categorie sui-generis, compusa din expresii idiomatice, proverbe, \'citate celebre\' etc