Traducere si note de Anamaria Gebaila Carte castigatoare a Premiului European pentru Eseu 2020 „In eseul sau, Alessandro Baricco incearca sa inteleaga profunda transformare digitala prin care trecem astazi, subliniind ca aceasta nu este doar consecinta unei revolutii tehnologice si a utilizarii de noi instrumente, ci si rezultatul unei «insurectii mentale».
In concluzie, se cerea o aducere la zi.“ — ALESSANDRO BARICCO, La Repubblica.
Nici iPhone nu exista, nici YouPorn, nici macar Twitter, la naiba.
In 2006, cand am scris Barbarii, parea ca inaintez cu luminile stinse.
Mai mult decat atat, se intamplasera o groaza de lucruri intre timp, tabloul era de-acum mai clar.
Ma fascina in continuare povestea asta si incercam sa-mi dau seama daca revolutia digitala o sa ne distruga sau mai stiu eu ce.
Cu stilul sau inconfundabil, imbinand perspicacitatea filozofica si umorul, el exploreaza istoria noii civilizatii intitulate THE GAME, care a pornit de la jocurile video.“ — Din motivatia juriului Prix Européen de l’Essai, 2020 „Autorul joaca aici rolul de istoriograf, de antropolog, de cartograf chiar, pornit intr-o aventura de reconstructie si cercetare de dimensiuni de-a dreptul istovitoare, scotand la iveala perspective de o stralucire rara.“ — Wired (Italia) „Oare mai-marii industriei Big Tech ne recalibreaza creierul? Stiu ei cu exactitate cum s-o faca sau care va fi rezultatul final? Si cine oare ne poate calauzi prin acest teritoriu, cu amestecul potrivit de ironie si incredere, incantare si groaza, emitand intuitii subtile si socante pagina dupa pagina? Raspunsurile sunt, pe rand: fara doar si poate; mai mult ca sigur nu
Alessandro Barrico.“ — The New Yorker „M-am hotarat sa scriu un fel de Barbarii 2 acum mai multa vreme.
Intr-o incercare de a intelege aceasta mutatie profunda, el identifica evenimentele fondatoare care au modelat atitudinile si stilurile de viata contemporane, specifice sistemului digital.
Traducere si note de Anamaria Gebaila Carte castigatoare a Premiului European pentru Eseu 2020 „In eseul sau, Alessandro Baricco incearca sa inteleaga profunda transformare digitala prin care trecem astazi, subliniind ca aceasta nu este doar consecinta unei revolutii tehnologice si a utilizarii de noi instrumente, ci si rezultatul unei «insurectii mentale»