Descriere YEO:
Pe YEO găsești Timisoara la cutie - Cartierul de la Timisoara la cutie, în categoria Board games.
Indiferent de nevoile tale, Timisoara la cutie - Cartierul Fabric | Timisoara la cutie din categoria Board games îți poate aduce un echilibru perfect între calitate și preț, cu avantaje practice și moderne.
Preț: 113.05 Lei
Caracteristicile produsului Timisoara la cutie - Cartierul
- Brand: Timisoara la cutie
- Categoria: Board games
- Magazin: carturesti.ro
- Ultima actualizare: 20-12-2024 01:34:29
Comandă Timisoara la cutie - Cartierul Online, Simplu și Rapid
Prin intermediul platformei YEO, poți comanda Timisoara la cutie - Cartierul de la carturesti.ro rapid și în siguranță. Bucură-te de o experiență de cumpărături online optimizată și descoperă cele mai bune oferte actualizate constant.
Descriere magazin:
Timisoara la
cutie –
Fabric ofera copiilor sansa de a cunoaste mai bine orasul
Timisoara prin joaca, invatand despre arhitectura si istoria acestuia, iar adultilor ocazia de a se (re)indragosti de orasul lor, privindu-l cu ochi de turist.Creat impreuna cu Dan Ungureanu, unul din cei mai indragiti ilustratori de carti de copii din Romania, proiectul a fost gandit pana la cele mai mici detalii, cu implicarea unor arhitecti si ghizi turistici.Am creat acest proiect din dragoste pentru pentru arhitectura, istoria si povestile savuroase ale Timisoarei si pentru a transmite aceast drag de oras si copiilor nostri.
Timisoara la
cutie –
Cartierul Fabric cuprinde:* 5 planse pentru realizarea miniaturilor 3D a: Palatului Neptun, Palatului Stefania, Palatului Mercur;* 3 carti postale, care cuprind informatii despre istoria si arhitectura cladirilor, care pot fi si inramate;* 1 brosura de prezentare a cartierului si cladirilor in limbile romana, maghiara, germana si engleza, promovand caracterul multietnic al cartierului.Cutia este potrivita copiilor intre 7 – 99 de aniCartierul FabricDupa ocuparea Timisoarei de catre Habsburgi (in 1716) s-a luat hotararea de a cladi o noua cetate fortificata in jurul orasului, care a inceput in 1732, insa s-a constatat ca manufacturile se aflau prea aproape de aceasta. Astfel, s-a decis construirea de noi manufacturi la est de primele amplasamente, adica in zona actualului cartier
Fabric.Prima manufactura in aceasta zona a fost o fabrica de postav, ulterior construindu-se caramidarii, o moara de hartie, manufactura de produs sarma, fabrica de matase, toate fiind amplasate la est de limita de est a Esplanadei, campia lata de 948 m, pe care era interzis a se construi. La Timisoara se raspandise zicala „Tot ce e bun vine din Fabric”: apa de baut, care venea prin conducte de lemn inca din anul 1732 din Fabric in Cetate, berea – dupa ce fabrica de bere s-a mutat dupa anul 1744 in Fabric, etc.Trecutul cartierului Fabric (in germana Fabrikstadt, maghiara Gyarkulvaros) a fost influentat direct de raul Bega pentru ca, pana in 1907, prin Fabric curgea nu o Bega, ci mai multe. Aici au fost lasate intentionat necanalizate niste brate vechi, naturale, ale raului, rolul lor fiind acela de a pune in miscare mica industrie ce incepea sa apara aici in secolul al XVIII-lea, mai ales zecile de mori. In anii 1907-1910 canalele au fost acoperite, iar unele au devenit strazi, ceea ce explica structura stradala dezordonata a cartierului.Piata Traian, care pe atunci se numea Piata Kossuth, a fost proiectata de inginerii militari in 1740 in centrul Fabricului Vechi si este o replica mai mica a Pietei Unirii, numita pe atunci Piata Losonczy. Ea gazduia piata zilnica si targurile saptamanale.
Cartierul de locuit actual a inceput sa prinda contur in anul 1744. Fabricul era un cartier multicultural, impartit pe etnii, dintre care cele mai numeroase erau: sarbi, nemti, maghiari, rromi, dar a mai gazduit si italieni, francezi, spanioli, greci, armeni, evrei si cehi. La mijlocul secolului al XIX-lea mai mult de jumatate din populatia Timisoarei locuia in Fabric. Haideti sa ne (re)indragostim de Timisoara, alaturi de copiii nostri si...