Volumul reuneste 16 texte scrise in perioada 1989-2000, carora li se adauga eseul din 1952 „Supliciul lui Mos Craciun“, stralucita analiza a modului cum a aparut si a evoluat acest personaj indragit de copii.
O traditie, oricat de ciudata, de socanta sau de revoltatoare ar parea, se poate explica doar in propriul context, deoarece, dupa cum spunea Montaigne, „fiecare numeste barbarie ceea ce nu face parte din obiceiurile lui“..
Levi-Strauss subliniaza inca o data legaturile indisociabile dintre gindirea mitica si cea stiintifica, reamintind ca intre societatile numite complexe si cele calificate drept primitive sau arhaice nu exista o distanta chiar atit de mare.
Boala vacii nebune si maladia kuru, pusa pe seama canibalismului, aniversarea descoperirii Americii, procesele in justitie declansate de practici ritualice ca excizia sau circumcizia constituie puncte de plecare pentru analiza unora dintre marile dezbateri contemporane.
Volumul reuneste 16 texte scrise in perioada 1989-2000, carora li se adauga eseul din 1952 „Supliciul lui Mos Craciun“, stralucita analiza a modului cum a aparut si a evoluat acest personaj indragit de copii