Cartea contine un amplu studiu dedicat modului in care au inteles comunistii sa-l celebreze pe nenea Iancu, in 1952 – centenarul nasterii marelui scriitor reprezentand un pretext pentru a-l „nationaliza” – si in 1962 (cand se implinea o jumatate de veac de la trecerea sa in eternitate).
Anexele contin documente inedite din Arhivele Nationale, articole din „Scanteia” si fragmente din studiile si conferintele inchinate lui Caragiale in 1952..
Poate cele mai interesante pagini se refera la masura in care era cunoscut si citit Caragiale de catre cei din elita conducatoare a vremii.
Atmosfera epocii este redata in amanunt, insistandu-se asupra luptei pentru putere din interiorul partidului (in 1952, Gheorghiu- Dej a reusit sa indeparteze grupul Vasile Luca, Ana Pauker, Teohari Georgescu de pe scena politica) si asupra conditiilor sociale (in acelasi an a fost impusa o reforma monetara care a impins populatia la lipsuri teribile).
Cartea contine un amplu studiu dedicat modului in care au inteles comunistii sa-l celebreze pe nenea Iancu, in 1952 – centenarul nasterii marelui scriitor reprezentand un pretext pentru a-l „nationaliza” – si in 1962 (cand se implinea o jumatate de veac de la trecerea sa in eternitate)