„…Adeseori am visat un monstru melancolic si erudit, stiutor al tuturor idiomurilor, cunoscand pe de rost toate versurile si toate sufletele, si ratacind prin lume spre a se hrani cu otravuri, fervori, extaze, strabatand Persiile, Chinele, Indiile defuncte si Europele muribunde — adeseori am visat un prieten al poetilor care sa-i fi cunoscut pe toti din deznadejdea de a nu fi de-al lor.“ (CIORAN)Emil Cioran s-a nascut la 8 aprilie 1911 la Rasinari (Sibiu), ca al doilea fiu al lui Emilian Cioran, preot in Rasinari, si al Elvirei (Comanciu) Cioran.
Isi incheie studiile universitare cu o teza de licenta asupra intuitionismului bergsonian.
Numar pagini:224
Dimensiuni:13x20cm
Tip coperta: Necartonata
An Apartitie:2019Autor:Emil Cioran.
Moare la Paris, in data de 20 iunie 1995.
Cu exceptia Premiului Rivarol, care i se confera in 1950 pentru debutul francez, va refuza toate celelalte importante premii literare decernate ulterior (Sainte-Beuve, Combat, Nimier).
Dupa 1945, incepe sa scrie in limba franceza, iar in 1949 ii apare la Gallimard prima carte, Precis de decomposition; ii vor urma, pana in 1987, inca noua, publicate la aceeasi prestigioasa editura pariziana.
In 1940, incepe sa scrie Indreptar patimas, ultima sa carte in limba romana, a carei varianta definitiva (ramasa inedita pana in 1991) va fi incheiata in 1945, an cand se stabileste definitiv in Franta.
In 1936, pleaca la Paris cu o bursa a Institutului Francez din Bucuresti, care i se va prelungi pana in 1944.
Reintors in tara, ocupa vreme de un an (1936) postul de profesor de filozofie la Liceul „Andrei Saguna" din Brasov.
Intre 1933 si 1935, se afla la Berlin, ca bursier al Fundatiei Humboldt.
Va mai publica inca patru carti in tara, inainte de a se stabili definitiv in Franta.
In 1934, ii apare prima carte, Pe culmile disperarii, pentru care i se confera Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitati.
In acelasi an (1932), se inscrie la doctorat, sperand sa obtina astfel o bursa in Franta sau Germania. „…Adeseori am visat un monstru melancolic si erudit, stiutor al tuturor idiomurilor, cunoscand pe de rost toate versurile si toate sufletele, si ratacind prin lume spre a se hrani cu otravuri, fervori, extaze, strabatand Persiile, Chinele, Indiile defuncte si Europele muribunde — adeseori am visat un prieten al poetilor care sa-i fi cunoscut pe toti din deznadejdea de a nu fi de-al lor.“ (CIORAN)Emil Cioran s-a nascut la 8 aprilie 1911 la Rasinari (Sibiu), ca al doilea fiu al lui Emilian Cioran, preot in Rasinari, si al Elvirei (Comanciu) Cioran.
Isi incheie studiile universitare cu o teza de licenta asupra intuitionismului bergsonian